2022.01.16-án este kezdődik tu bisvát, svát hónap 15. napja, a fák új éve. A zsblog.hu erre az alkalomra kérte olvasóit, hogy küldjék be kedvenc gyümölcsöt tartalmazó receptjeiket.

Epres-pudingos palacsintatorta – Zátonyi Tünde receptje

4 adag
2 tojás, 20 dkg liszt, só 2 dl tej, 2 dl szóda, 2 kanál olaj
A krémhez-1 vanília puding. 4 dl tej,3 kanál cukor, 25 dkg mascarpone, 25 dkg eper, pár szem málna illetve áfonya.
Vékony palacsintákat sütünk, majd pudingot főzünk, hűteni kell, majd jön a mascarpone, a rétegek közé is szeletelt epret teszünk, de nem minden palacsinta közé. Pár óra hűtés, a tetejére is mehet gyümölcs díszítésként, pár szem málna és vagy áfonya.
Nagyon gusztusos, ízletes, a család kedvenc édessége ez.

Marcipános gyümölcskenyér- Szepesi Iván receptje

Hozzávalók:5 dkg datolya, 5 dkg szultán mazsola, 5 dkg aszalt füge, 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg aszalt meggy, 5 dkg mandula, 5 dkg török mogyoró, 4 tojás, 20 dkg cukor, 3 cl rum, 15 dkg liszt.

A díszítéshez: 20 dkg baracklekvár, 30 dkg fehér marcipán.

Elkészítése:Összeaprítjuk az aszalt gyümölcsöket. A mogyoró és a mandula barna héját ledörzsöljük, a magokat egyben hagyjuk vagy nagyon durvára vágjuk. Elektromos habverővel maximális fokozaton körülbelül öt percig verjük az egész tojásokat a cukorral és a rummal, míg szépen kifehéredik és megnő a térfogata. Beleszitáljuk a lisztet, azzal is összeforgatjuk. Egyenletesen eldolgozzuk benne a szárított gyümölcsöket, a mandulát és a mogyorót. Kivajazunk egy kuglóf vagy őzgerinc formát, megszórjuk liszttel, és belesimítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tíz perc múlva 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, s körülbelül egy óra alatt megsütjük. Ha kész, kiborítjuk, és hagyjuk teljesen hidegre hűlni. Ha már kihűlt, simára kevert baracklekvárral vékonyan bekenjük. A marcipánt, porcukorral meghintett deszkán vékonyra kisimítjuk, és a kész süteményt teljesen beburkoljuk. Utána vagy cikkekre, vagy vastagabb szeletekre vágjuk és tálaljuk.Az ünnepi asztalon nagyon jól fog mutatni.
Amennyiben Te is kedvet kaptál arra, hogy megoszd másokkal kedvenc gyümölcsös receptedet, várjuk az info@zsblog.hu címre!