„Az emberek rettegnek, pánikszerűen futnak a légvédelmi szirénák hallatán”, ahogy Oroszország háborúja Ukrajna ellen fokozódik, írja az Arutz Sheva.

„Éppen az óvóhelyre tartok” – mondta Jonatán Markovics rabbi, Kijev főrabbija a Radio 103FM-nek csütörtök reggel, miközben a városban folyamatosan szólnak a légvédelmi szirénák, a háttérben pedig robbanások hangjai hallatszanak. „Az emberek rohannak az utcákon, és látjuk, hogy füst száll fel.”

„Senki sem hitte, hogy ez megtörténhet” – tette hozzá. „Addig voltunk nyugodtak, amíg a szirénák meg nem szólaltak. De most robbanások vannak és az emberek pánikolnak. Aki el tudott menni, már elment” – jegyezte meg. „Az itt élő zsidók közül viszont sokan idősek, fogyatékkal élők, család nélkül, ágyhoz kötöttek… Nem lehetett velük beszélni a távozásról, hiába próbáltuk rábeszélni őket, hogy próbáljuk meg az ország nyugati részébe költözni, ahol kisebb az esélye egy támadásnak” – mondta.

Lviv városában légvédelmi szirénák és robbanások hangjai hallatszanak. „Az internet hamarosan összeomlik” – mondta Mordeháj Slómó Bold rabbi, a város főrabbija a Radio 103FM-nek. „Akkor már csak a rádió marad. Az emberek meg reszketnek a félelemtől”.

Bold rabbi megjegyezte, hogy sok Ukrajnában tartózkodó izraeli nem reagált az izraeli kormány felhívására, hogy térjenek haza. „A szirénák megszólalása és a sok intézkedés mellett az izraeliek otthon érzik magukat” – tette hozzá kissé gúnyosan.

„Mindamellett nem gondoltuk, hogy Putyin ilyen messzire, Nyugat-Ukrajnába is eljut” – tette hozzá. „Az itteni Putyin iránti gyűlöletük olyan mély, hogy az minden felfogóképességet felülmúl – és ez már azelőtt is így volt, hogy ez az egész elkezdődött volna.”