Szinte tökéletes teljesítménnyel nyerte a karikaversenyt a 16 éves Daria Atamanov, ezzel ő lett a második izraeli, aki valaha aranyat szerzett ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon.

A 16 éves sportoló a Tel Avivban megrendezésre kerülő versenyen három szám után vette át a vezetést összetettben, a négy számban összesen 136 900 pontot kapott.

Amikor a tel-avivi közönségről kérdezték, Atamanov azt mondta: „Erőt adott. Még inkább hajtottam. Nagyon élveztem az itteni szereplést.”

Edzője, Ayelet Zussman, aki korábban az olimpiai bajnok, azóta már visszavonult Linoy Ashram-ot is felkészítette, a következőképp nyilatkozott a 16 éves sportolóról: “Szinte tökéletes volt mindenben. Nagyon büszke vagyok rá. Tudtam, hogy gyakorlatai elég jók a legjobb háromhoz, nagyon örülünk ennek az eredménynek”

Zussman hangsúlyozta, hogy Atamanov „nagyon gyors, felvillanyozó és technikailag kiváló teljesítményt nyújt”.

A fiatal tornász, aki a Hapoel Rishon Lezionban edz Zussman irányítása alatt, a második izraeliként szerzett Európa-bajnoki címet. Az első Linoy Ashram volt, aki 2020-ban nyerte a kontinensviadalt. A versenytől való idei visszavonulását követően Ashram csatlakozott az izraeli válogatott edzői stábjához, és a tel-aviv-i versenyen a csarnok széléről láthatta Atamanovot. „Hú, ez őrület” – mondta Ashram a győzelem után. „Abban a pillanatban, amikor bejelentették, hogy nyert, sírtam. Keményen dolgozik ezért. Megérdemli.”

Egy másik izraeli, Adi Katz is bejutott a döntőbe, 124.450 ponttal a 11. helyen végzett. A bolgár Boryana Kaleyn végzett a második helyen, a bronzot honfitársa, Stiliana Nikolova vihette haza.

Forrás:

https://www.haaretz.com/israel-news/sports/2022-06-18/ty-article/israeli-gymnast-daria-atamanov-wins-european-championship/00000181-77dc-d541-a9ad-ffdc63420000?fbclid=IwAR16W8tt0GNlo95pUePh9xyJIbrLVobyUB1VxKIldATso3xKBO66HSTdFmE