Szezámmagból a tahina és más, inkább sós vagy főételként felszolgált, ételek mellett édességet is előállítanak, melynek neve halva. Az omlós nyalánkság mára az izraeli konyha meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát.

A halva szó számos nyelvben megtalálható, beleértve az indiait, arabot és törököt. Az édes, hilwa arab szóból származik, sokféle édességre utalhat. A zsidó világban azonban a halva szinte mindig szezámmag-alapú édességet takar.

Az édességet az Oszmán Birodalomban állították elő először, mégpedig a Topkapi palotában. A nyalánkság létrehozására külön konyhát létesítettek a palotában, ahol királyi szakácsok kísérleteztek, ezt a létesítményt Helvahane-nek vagy más néven Halva-háznak nevezték el. A cukrászok számos cukorka-összetevővel próbálkoztak, beleértve a szezámmagot is, mely később a tahin helvasi elnevezést kapta.

Első ízben a román zsidók kóstolták meg az édességet (Románia a korban az Oszmán Birodalom része volt), mely hamarosan nagy kedvenccé vált. A román zsidók halva-ra rövidítették le az édesség nevét, később pedig más zsidó közösségeknek mutatták be az ételt, amely hamarosan elterjedt az askenáz zsidó konyhákban.

A zsidó Halva 1907-ben jelent meg az Egyesült Államokban, amikor Nathan Radutzky kijevi zsidó bevándorló New Yorkba költözött. A pénztelen migráns Nathannak volt egy kulcsfontosságú képessége: remek halvacukrot készített. Halvát kezdett árulni egy tolókocsiból Manhattanben, a Lower East Side-on. Az 1920 -as évek végére elegendő pénzt takarított meg ahhoz, hogy gyárat építsen Brooklynban, ahol halva cukorkákat állítottak elő különböző ízekben és formákban.

Nathannek és feleségének, Rae-nek négy fia született, akik mind csatlakoztak a családi vállalkozáshoz. Az eredetileg Independent Halvah & Candies néven alapított céget az 1950 -es években átnevezték Joyva-ra, mely Nathan unokája nevére – Joy – és a halva kombinációjára utal. A halva mellett Joyva gyár tahinát is készített a virágzó zsidó fogyasztói piacra. A Joyva ma is gyárt tahinát, halvát és más termékeket. Minden hónapban 350 tonna szezámmagot használnak fel ízletes finomságaik elkészítéséhez.

Felhasznált forrás:

https://www.aish.com/f/r/Tahina-History-Facts-and-Recipes-for-the-Versatile-Israeli-Food.html?s=ss2

A tahináról szóló írásunkat itt találod.