A tahninát számos módon használják fel Izraelben. Salátákra öntik, mártogatós és kenhető formában is árulják. A tahina őrölt, pirított szezámmagból készül.

Gasztronómiában jártas felhasználók szerint a legjobb szezámmag Etiópiából származik. A viszonylag kicsike ország, Izrael, a második legnagyobb felvásárlója az etióp terménynek, az óriási Kína mögött. A tahina-gyártók a magokat olyan gépeken törik szét, amelyek úgy néznek ki, mint azok az ősi malomkövek, amelyeket Izrael régészeti lelőhelyein találtak, lassan őrlik meg a magokat, addig amíg krémes, vajszerű pasztát nem kapnak. Néhány merész szakács a tahinát a megszokott felhasználási módokon kívül pékárukba, fagylaltba és még italokba is belekeveri.

A tahina ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étel. Egy evőkanál a napi ajánlott tiamin-, B6 -vitamin-, foszfor- és mangánmennyiség több mint 10% -át biztosítja, amelyek fontosak a csontok egészségéhez. A tahina magas kalcium- és antioxidáns tartalommal rendelkezik, csökkenti a gyulladást, sőt kimutatták, hogy csökkenti az osteoarthritis (ízületi porckopás) tüneteit.

A szezámmagot évezredek óta termesztik és dolgozzák fel. 5 000 évvel ezelőtt Indiában már fogyasztották, majd elterjedt Kínában és a közel-keleten. A mai Izrael területén olyan bizonyítékokra bukkantak miszerint már i.e. a 3. században népszerű volt az étel a térségben. Hérodotosz, 5. századi római történész egy helyen megjegyezte, hogy Babilóniában a szezámolaj volt az egyetlen olajforma, melyet felhasználtak. A Talmudban is szó esik a szezámolajról, mégpedig a szombati gyertyák kapcsán. A Talmud szerint semmi sem tiltja, hogy szezámolajat gyújtsunk meg sábeszkor (és ünnepeken).

Egyéb érdekességek

Gil Marks, élelmiszertörténész úgy véli, hogy a tahina valószínűleg először a szezámolaj előállításának mellékterméke volt – és a középkorban önmagában is népszerű étel lett.

A tahina szó az arab a tahn szóból származik, ami valami “őröltet” jelent. A héberben az őrlés szónak ugyanaz a gyökere.

Az izraeliek minden évben rengeteg, kb. 50 000 tonna szezámmagot fogyasztanak – ennek nagy részét tahinaként.

Kérdés: Melyik Izraelben népszerű édesség készül szezámból? A válaszokat az info@zsblog.hu -ra várjuk!

A szezámból készült édességről következő bejegyzésünkben írunk.