Újra életre kel a Konstancai Zsinagóga, a város történelmi központjának elhagyatott építészeti gyöngyszeme a Fejlesztési, Közmunkaügyi és Közigazgatási Minisztérium 1,5 millió eurós beruházásának köszönhetően a Nemzeti Befektetési Társaságon keresztül. Antonia Ispasnak az Adevărulban megjelent cikke alapján.

A bejelentést Silviu Vexler, a romániai zsidó hitközség képviselője tette, aki június 12-én jelentette be a szerződés aláírását.

„Románia egyik legszebb és legemblematikusabb zsidó imahelye, lenyűgöző történettel és Konstanca városának igazi szimbóluma megmenekül és újra életre kel. Visszaadják mind a romániai zsidóknak, mind az egész társadalomnak. Kilenc év kitartó erőfeszítés szükséges hozzá, még akkor is, ha minden reménytelennek tűnt. Több tucat út Konstancába, több száz megbeszélés a Konstancai Zsidó Hitközség elnökével, Sorin Lucian Ionescu úrral, kollégámmal és a projekt fő partnerével, aki kitartott és soha nem vesztette el a reményt. Több ezer dokumentum. Megannyi sikertelen próbálkozás. Egy remény, ami ma valósággá vált” – írta a képviselő a Facebookon.

A bejelentés igazi örömöt keltett a zsidó kisebbségben. „Az épület ideiglenes tulajdonosaként is tevékenykedő CNI által szervezett négy árverés után, az elmúlt három évben végre sikerült egy nyertest kihirdetni, így reméljük, hogy egy hónapon belül elkezdődnek a biztonsági és tisztítási munkálatok. Az egész körülbelül két évig tart majd, és reméljük, hogy ezután hozzákezdhetünk a belső tereknek, ami már egy teljesen más történet” – mondta Sorin Lucian Ionescu, a Konstancai Zsidó Hitközség elnöke.

Lenyűgöző történelem

Az 1911-ben épült askenázi rítusú zsinagóga, amely a konstancai Constantin Alexandru Rosetti utcában található, egyidős a konstancai kaszinóval. Románia egyik legszebb temploma, amely két évtizede kezdett leromlani. „Egy tetőn lévő repedés miatt, amelyet figyelmen kívül hagytak, és amelynek következtében a teljes tető egyszer csak összeomlott, így jutottunk idáig” – magyarázta Ionescu.

A konstancai zsinagóga belső tere 2020-ban (Fotó: Info Sud-Est)

Ez az egyetlen megmaradt zsinagóga Konstancában. Az 1860-as évek végén épült második szefárd rítusú zsinagóga szintén a történelmi félszigeti területen állt. 1980-ban lebontották, mert az 1977-es földrengés miatt összeomlott, helye jelenleg egy parkolóvá alakított üres telek.

A mór stílusban épült és három vízszintes regiszterre épülő askenázi zsinagóga, amelynek romjai ma is állnak, és amelyet újjáépítenek, 13 méter magas volt. A tető bedőlt, az ólomüveg ablakok betörtek, a falak megsemmisültek, és mindent ellep a növényzet.

A háború alatt német katonai fegyverraktár működött itt. A szakvélemény megállapította, hogy az építményt helyre kell állítani, habarcs befecskendezésével a meglévő falrepedésekbe, boltozatokba és boltívekbe. A munkálatok befejezése után kezdeményezik az épület különleges építészeti hagyatékának a Történelmi Műemlékek Listájára történő felvételét, ami remélhetőleg turistalátványossággá teszi majd a zsinagógát.

„A konstancai zsidó közösségnek fontos beleszólása volt a rendkívüli etnikai és kulturális sokszínűséggel büszkélkedő város történetébe, és ez egy olyan örökségi épület, amelyet meg kell őrizni, mert ez a város történelmének része, amelyet a jövő generációinak is meg kell mutatni” – mondta Valentin Coman idegenvezető.

A konstancai zsinagóga homlokzata 2020-ban (Fotó: Info Sud-Est)

„A 20. század elején két zsinagógánk volt, egy szefárd és egy askenázi, az egyik most rehabilitáció alatt áll. Az elsőt az 1977-es földrengésben vesztettük el. Ez az épület 1911-ben épült, és nem került fel a történelmi műemlékek listájára, ami valószínűleg befolyásolta a rehabilitációs folyamatot” – mondta Diana Slav idegenvezető.

A konstancai zsidók jelenleg a tulceai (1893-ban épült) zsinagógába vagy a bukaresti zsinagógába járnak imádkozni. A 2012-es népszámláláskor még 36 zsidó élt Konstancában és közülük 30-an vallották magukat vegyes házasságból származónak.