Egy nemrég közzétett kutatás szerint Törökországban növekszik az antiszemitizmus, és a zsidóellenes megnyilvánulás a médiában. Ezen ellenvélemények főleg az iszlám médiumokban jelennek meg.

A gyűlöletbeszéd legfőbb célcsoportja a zsidóság, 246-ból 130 ebbe a kategóriába tartozó vélemény a zsidóság ellen irányul. A török médiában azonban a zsidók mellett a keresztények és az örmények iránt táplált ellenérzés is felszínre kerül.

A kutatás egyik vezetője a következőképpen nyilatkozott: „ezen gyűlöletbeszédekben az általánosítás, előítéletek, ellenségeskedés, egy-egy ember vagy csoport fenyegetése jelenik meg, etnikai hovatartozás, nem vagy vallás miatt.” Hozzátette: „a török médiában majdnem minden nap találkozhatunk zsidóellenes megnyilvánulással. A gyűlöletbeszéd fő célpontját a zsidók, kurdok, görögök és a nacionalisták alkotják.”

„A világon a legvadabb ellenségei az iszlámnak a zsidók”- Mondta Mehmet Sait Yaz, imám, 2014 júliusában, 3 televízió csatorna élő közvetítésében. „A zsidók és a keresztények addig nem fogadnak el, amíg nem rendeled alá magad vallásuknak… Ezennel kijelentem: Annak a zsidónak, aki kezet emel egy muszlimra, meg kell halnia és Izraelt le kell törölni a térképről! El fogjuk törölni Izraelt Allah segítségével!- folytatta a vallási vezető.

2014 szeptemberében már olyan írások jelentek meg a török sajtóban, miszerint az Iszlám Állam (ISIS) mögött Izrael, a zsidók állnak.

Novemberben Dursun Sahin, kormányzó nem engedte megnyitni az Edirnei Nagyzsinagógát, mely éppen csak most lett felújítva. Sahin a következőképpen nyilatkozott: „Amíg Jeruzsálemben bántják a muszlimokat, addig nincs joguk ahhoz, hogy itt, Törökországban zsinagógába járjanak. Ezt teljes gyűlölettel mondom. Ez a zsinagóga, melynek felújítása elkészült, soha nem lesz az ima helye, mindössze múzeum, kiállítás nélkül.”- Ezért a kijelentéséért később elnézést kért a kormányzó.

Amióta 2002-ben, az Igazság és Fejlődés pártja hatalomra került Törökországban, átalakították a török médiát, megfélemlítették a liberális fórumokat és reklámozták az iszlám lapokat. A kormány kritizálása miatt rengeteg újságíró vesztette el állását, aminek számos polgári per lett a következménye. Ugyanakkor az iszlamista újságírók közül jó páran a török elnök, Erdogan támogatását élvezik, például utazhatnak az elnök mellett külön gépén. Támogatják a kormány cselekedeteit, ugyanakkor kritizálják a kormányt kritizálókat.

Azonban a Török Zsidó Közösség nem hagyja magát. Az egyik közösségi vezető megfogadta, hogy a fent már említett Nagyzsinagóga egyik szárnyát ima céljára át fogják adni a lakosságnak.

2014 decemberében egy zsidó írónak, Mois Gabay-nak, a következő címmel jelent meg írása az egyetlen török zsidó folyóiratban, a Salomban: „A zsidók elhagyják Törökországot?” Írásában arra figyelmeztet, hogy a kormány antiszemita megnyilvánulásai erősítik a zsidóellenes érzéseket a lakosság körében is. Gabay írására hivatkozva, sokan képzelnek el egy olyan Törökországot, melyben nem élnek zsidók. Az egyik iszlám lap újságírója erre csak annyit írt: „Jó hír.”