A Peszách helyes írásmódja és kiejtése ez! Sokan sokféleképpen írják az ünnep nevét, helytelenül.

Ahhoz, hogy Peszách a vallási előírásoknak megfelelően elkezdődjön, sokkal hamarabb nagy munkába kell fognunk. Az összes kovászos ételtől meg kell tisztítanunk otthonunkat… Az ünnep idején a legnehezebb betartani a kósersági előírásokat, ezért kívánunk az ünnep napjaira kóser Peszáchot!

Peszách első két és utolsó két napjára ugyanolyan munkatilalmak vonatkoznak, mint a többi nagyünnepre. Ezek picit enyhébbek a Szombatra vonatkozó tilalmaknál, lehet ilyenkor tüzet gyújtani égő lángról, szabad főzni (bizonyos szabályok mellett), valamint cipelni (fontos dolgokat).

Peszách első két estéje (Izraelben csak 1) a széder esték. A széder szó jelentése rend. Miért hívják Peszách ünnepének első két estéjét így? Az est folyamán mindent a leírtak szerint kell csinálnunk, ha szabályosak akarunk lenni. A széder esték speciális forgatókönyvvel rendelkeznek. A széder estéken az úgynevezett Hagada-t olvassuk el, melyben az Egyiptomból való kivonulás története és az est lépései szerepelnek.

seder

Peszách az egyik olyan ünnep, melyet fontosnak tartanak a nem vallásos zsidók is, pl. megtartják a két széderestét és csak kovásztalant esznek az ünnep alatt. Ritka az ilyen ünnep…

Mindenkinek kóser Peszáchot!