Precedensértékű döntés nyithatja meg a kaput a polgári házasság de facto elismerése előtt Izraelben, ugyanis a lodi bíróság ítélete szerint el kell ismerni az online házasságokat. Az amerikai Utah államban megkötött internetes házasságok pedig minden olyan párnak kiskaput jelenthetnek, akik eddig nem köthettek házasságot az országban.

Egy kis léptékű bürokratikus módosítás az Egyesült Államokban nagy horderejű következményekkel járhat azon izraeliek számára, akik régóta azon fáradoznak, hogy engedélyezzék a polgári házasságot az országukban, írja az Arutz Sheva.

Egy izraeli város, Lod kerületi bírósága pénteken úgy döntött, hogy az izraeli belügyminisztérium köteles elismerni azon párok házasságát, akik a Utah megye által nyújtott virtuális esküvői szolgáltatást veszik igénybe.

Ha a döntés érvényben marad, az azt jelentené, hogy azok a párok, akik nem akarnak, vagy nem tudnak ortodox zsidó esküvőt, anélkül élvezhetik a házasság előnyeit, hogy elhagynák Izraelt, hiszen azt jelenleg kénytelenek megtenni.

Ide tartoznak az azonos nemű párok, a nem azonos vallásúak, valamint azok a párok, akiknél az egyik felet nem ismeri el valamelyik elismert vallási hatóság.

A zsidó házasságot Izraelben régóta az ortodox állami rabbinátus ellenőrzi. Eddig az izraeli vallási intézmény által el nem ismert házasságoknak külföldön kellett létrejönniük ahhoz, hogy a Belügyminisztérium nyilvántartásba vegye, amely hosszú ideig szintén ortodox pártok ellenőrzése alatt állt. Ciprus különösen kedvelt esküvői célpontnak számít.

Csakhogy az izraeli pároknak nem volt lehetőségük külföldre utazni házasodni, amikor a világjárvány 2020 elején elkezdődött. Néhányan közülük egy online esküvői szolgáltatáshoz fordultak, amelyet az előző évben indított a utahi Provo állam jegyzője, hogy leegyszerűsítsék az eddigi komplikált bürokratikus folyamatot. 2020 májusára olyan helybéli párok számára kívántak szolgáltatást nyújtani, akik a COVID-19 járvány miatt akadályoztatva voltak abban, hogy személyesen beszerezhessék a házassági engedélyt.

A utahi tisztviselők azt mondták, nem vették észre, hogy a szolgáltatás milyen kényelmet biztosít a korlátozó házassági törvényekkel rendelkező országok számára, de örömmel szolgálják ki az igényeket.

Ezen országok között volt Izrael is. Miután az akkor még a haredi Sasz Párt irányítása alatt álló Belügyminisztérium befagyasztotta az online utahi házasságok regisztrációját, izraeli civil szervezetek támogatásával számos pár pert indított. A utahi szolgáltatást igénybe vevő párok között van Idan Roll, Izrael külügyminiszter-helyettese és partnere, aki egy népszerű énekes.

A Times of Israel jelentése szerint Izrael jobboldali törvényhozói politikusai – köztük a Likud és a Vallásos Cionista Párt képviselői – elítélik az döntést és olyan szabályozást ígérnek, amely tiltaná a hasonló gyakorlatot. Ezek a pártok ellenzékben voltak, de a törékeny izraeli koalíció a múlt hónapban feloszlott és novemberben választásokat tartanak.