Izraelben évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend az avokádó, azonban a termés 45%-a külföldre kerül.

A népszerű gyümölcs (az avokádó zöldség, gyümölcs és gyógynövény is) iránti kereslet végtelenül növekszik. Az idei árbevétel várhatóan megduplázódik a tavalyi összbevételhez képest, amely becslések szerint 270 000 tonna avokádó értékesítéséből adódott.

Izrael egyik legkiemelkedőbb avokádótermesztője, Rami Cohen úgy fogalmazott, hogy “mától az [avokádó termesztése] a legnyereségesebb legális termék az országban”, hozzátéve, hogy “az avokádó minden bizonnyal a mezőgazdaság királya”.

Az avokádót sokan trópusi gyümölcsnek tekintik, melynek túléléséhez magas hőmérsékletre és sok vízre van szükség. Az avokádók sokféle fajtája nő Izraelben; északon például Rosh HaNikrában és Kibbutz Dan-ban, valamint egészen délig, a Gázai övezetet és a Jordán-völgyet körülvéve. Évente mintegy 10 000 dunam (kb. 1 000 000 négyzetméter) mezőgazdasági szántóföldet ültetnek be avokádómaggal Izraelben, amely avokádótermésének mintegy 45% -át exportálja az állam. Az exportált avokádó mennyisége az elmúlt évtizedben megduplázódott.

Az elmúlt évben az érett avokádók értékesítése 2% -ról 15% -ra nőtt, és a szakértők arra számítanak, hogy jövőre 50% -kal gyarapodik a piac.

Néhány érdekesség az avokádóról:

  • Telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz
  • Magas olajtartalmának köszönhetően kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Ekcémás problémák esetén is használják
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek
  • A magjából előállított szirupot reumatikus megbetegedések kezelésére használják
  • Minimum 500 fajtája létezik
  • Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek.
  • A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír.
  • 10 dkg avokádóban 218 kalória van
  • Közép-Amerikából származik, nem meglepő módon a mexikói és a spanyol konyha egyik alapanyaga
  • Megfőzve elveszíti vitamintartalmát

 

Felhasznált források:

https://www.jpost.com/food-recipes/avocado-israels-most-economic-crop-670949?fbclid=IwAR0oMi9EOjk5TxqJBbd1Zufc3bh_vvaG3BzHNhqsGSGzHgt1KWCOcZiDWew

https://www.mindmegette.hu/avokado-a-legkremesebb-gyumolcs-46961/

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/avokado_gyumolcs_zoldseg_es_gyogynoveny/20080107151439

https://vizmegoldas.hu/taplalkozas/avokado-fogyasztasa/