A fény ünnepének is nevezzük.

Az év azon időszakában ünnepeljük, amikor a leghosszabbak az éjszakák, kevés napfényben van részünk. Nyolc napon keresztül azonban minden este egy lánggal többet gyújtunk meg. A nyolcas szám a zsidó vallás szerint a tökéletesség szimbóluma, nem véletlen, hogy a brit milára (körülmetélésre) nyolcnapos korban kerül sor.

A chanuka szóban felfedezhető a chinuch, azaz nevelés kifejezés is. Az biztos, hogy a zsidósággal a gyermekek az olyan vidám ünnepeken keresztül kerülnek leginkább kapcsolatba, mint amilyen chanuka vagy purim, azaz, a látványos szokások fogják meg őket leginkább. De ez nem csak a gyermekekre igaz. A felnőttek körében is előnyt élveznek az egyszerűbben betartható ünnepek. Azt tapasztalom, hogy Magyarországon a legkedveltebb ünnepek egyike chanuka. Emellett az oktatás/nevelés azt is szimbolizálhatja, hogy a zsidók legyőzték a görök kultúra térhódítását.

Chanuka a Szentély felavatásának ünnepe is. Miután legyőzték a makkabeusok a görögöket, a Szentély romjai között egy kis korsó olajat találtak, ami egy napra lett volna elegendő, azonban nyolc napig kitartott, amíg felavatták az új Szentélyt.

Vallásos körökben olajat szokás gyújtani, legkóserebbnek az olajbogyóból készült olajat tartjuk.

A chanukiát az ablakpárkány bal oldalába helyezzük, mert a mezüze a jobb oldalon található. Fontos, hogy legalább 30 percig égjenek a gyertyák! A gyertyákat jobbról balra gyújtjuk meg.

Amíg égnek a gyertyák, addig nőknek semmiféle munkát nem szabad végezniük! A gyertyákat a csillagok feljövetele után lehet legkorábban meggyújtani, legkésőbb éjfélig.

Felhasznált forrás:

Rosenberg Leopold: A zsidó vallás törvényei- a Sulchan Aruch dióhéjban