És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: Lásd, név szerint szólítottam Becálélt, Uri fiát, Chúr fiát, Júda törzséből; és betöltöttem őt Isten szellemével, bölcsességgel, értelemmel és ismerettel minden munkában, hogy kigondoljon terveket, hogy elkészítse aranyban, ezüstben és rézben, és kőmetszésben foglalásra és fafaragásban, hogy elkészítse mindenféle munkával.” (2Mózes 31:1-5)

A Ki tiszá hetiszakaszban, mint a fenti idézetből kiderül, Becálelt név szerint választja ki az Ö.való a szentély építéséhez tartozó munkálatok elvégzésére.

Napjainkban Izraelben a Becálel név hallatán a lakosság többségének, a jelenleg is működő művészeti iskola jut eszébe. Talán sokan nem is tudják, hogy miért is Becálel ezen fontos oktatási intézmény és múzeum neve. A Becálel iskola rövid történetének leírása a célom.

Borisz Sác 1866-ban született Litvániában. 1903-ban az addigra elismert képzőművész akadémiát nyitott Szófiában. 1906-ban a cionizmus szellemében Jeruzsálembe költözött, ahol megnyitotta felnőttek képzését szolgáló művészeti iskoláját, melyet Becálelnek nevezett el.

Sác álma egy olyan iskola létrehozása volt, ahol a művészeti tanulmányok mellett a valóságban is ki lehet próbálni az iskolában elsajátított tananyagokat. Ebből következően a Becálel, iskola és munkahely is volt egyben.

Az első szemeszterben mindössze 28 tanulója volt tanintézetének. Eleinte a növendékek követték a szabályos művészeti formákat, nem akartak szakítani a hagyományokkal. Később azonban már arra törekedtek, hogy egy sajátos művészeti stílust alakítsanak ki Erec Izraelben. Ebben a kifejezésmódban egyaránt megtalálhatóak a keleti és nyugati stílusjegyek. Manapság ezt a művészeti irányzatot Becálelnek nevezik és egész Izraelben ismerik sajátosságait.

A Becálel, mint már fentebb említettem, nem csak iskola volt, hanem munkahely is. A Becálelben dolgoztak jemeniek, akik ezüst és fém szobrokat alkottak, iráni és kurdisztáni nők, akik szőnyegeket szőttek, férfiak, akik Tóratekercset írtak.

A Becálel munkákban sok zsidó jelkép található, mint a menóra, oroszlán, dávidcsillag és Tóratekercs. Festményeikben olyan híres Bibliai alakok jelennek meg, mint Mózes, Jákob, Ráchel, Rút, Dávid és Góliát. Egyes képeik bibliai idézeteket tartalmaznak, és vannak olyanok is, melyek híres helyeket ábrázolnak Izraelben; mint például a Siratófal, Jeruzsálem városfala, Jafó kapuja, Ráchel sírja, Cfát házai, és még sok más ismert vidék. Sokan vásárolnak Becalel-munkákat; hanukiákat, és mezüzéket, Tórákat és szönyegeket, valamint festményeket, mind a mai napig.

Sác, Becálel múzeumot is létrehozott. Összegyűjtött zsidó művészeti alkotásokat az egész világból, és Jeruzsálemben megnyitotta zsidó művészeti múzeumát.

A Becálel Akadémia Jeruzsálemben ma alap- és mesterképzéseket egyaránt indít. A művészet számos ágáról lehet tanulni az iskolában, mint fényképészet, tervezés, divattervezés, festészet, szobrászat stb.