Krumplicukor,- hosszú időn keresztül nem is hallottam az édességről, mígnem a napokban kétszer is beleütköztem. Talán gyerekkoromban egyszer-kétszer kóstoltam, de nem tudnám leírni, hogy milyen íz kapcsolódik hozzá. Így jártunk mi, ’88-asok, az átmenet gyermekei.

Az ATV egyik általam kedvelt műsorában, a Hazahúzóban, Magyarország olyan helyeit mutatják be, ahová érdemes ellátogatni. A múlt héten egyik este a Budapesti Retro Élményközpontban forgatott adást vetítették. Az intézményben működik retro büfé is, olyan ma már nem mindennapos termékekkel, mint a Kojak-nyalóka, a jugoszláv jégkrém és a krumplicukor. Gondoltam is magamban, hogy nem csak ezen finomságok miatt, ellátogatok a Központba.

A WJC (World Jewish Congress), Zsidó Világkongresszus operatív igazgatói Budapesten találkoznak 2022 júniusában. A Tanácskozásra a világ minden részéről érkeztek küldöttek. Az egyik kísérőrendezvényen én is részt vettem. Már épp távozófélben voltam, amikor beszélgetésbe elegyedtem egy rendkívül kedves venezuelai hölggyel. Társalgásunk első perceiben elmondta, hogy számos magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai zsidót ismer, majd előkapott egy papírt:

KRUMPLI CUCOR

Csak ámultam és bámultam, szinte lefagytam. Több évtizeden keresztül még csak eszembe sem jutott, hogy létezik krumplicukor, most pedig egy héten belül másodszor jön velem szembe. “Egy barátom kérte, hogy vigyek neki belőle. Bementem a környéken lévő élelmiszerüzletekbe, szuvenírboltokba, de sehol nem kaptam. Tudsz esetleg segíteni?” Kérdezte a Dél-Amerikából érkezett asszony. “Ha a középső betű K és az édességre gondolsz, akkor tudom, hová kell menned, a Retro Múzeumba.” Hosszú időn keresztül nem is tértem magamhoz. Eddig sem hittem a véletlenekben, ez az eset pedig megerősített ebben.

Ezután elmesélte, hogy mennyire csodás, hogy itt Budapesten, amikor kinyitja a csapot, jön belőle víz, náluk ez nem ennyire természetes. De hozzátette, hogy honfitársai kedvessége (kompenzálásként) felülmúlhatatlan. Nemrég esett náluk az eső, nem volt nála esernyő, egy kocsi megállt, és a vezető kiszállt belőle és ragaszkodott hozzá, hogy vegye el ernyőjét.

Azóta gyakran azon morfondírozom; csapvíz vagy esernyő?