Mátészalka 16 és fél ezer lakosával Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második legnépesebb települése, Nyíregyháza után. A megyében a második világháborúig jelentős zsidó közösségek működtek többek között Kisvárdán, Újfehértón és Nagykállóban. Saját kötődéssel is rendelkezem a területtel kapcsolatban, egyik dédnagyapám Balsáról származott. Cikkem témája mégis Mátészalka, ennek legfőbb oka az, hogy számos zsidó szempontból is érdekes esemény és személy kapcsolódik a településhez.

Az első zsidók 1772-ben telepedtek le Mátészalkán. Az elsőízben, II. József által végeztetett népszámláláson 60 zsidót írtak össze a településen, ami az akkori lakosság valamivel több mint 5 százalékát jelentette. Az izraeliták lélekszáma rohamosan növekedett, 1828-ban már 237, 1880-ban pedig 738 szalkai zsidót számoltak.

Mátészálkát a fény városának is nevezik. Egy testvérpár, bizonyos Schwartz Mór és Jakab 1864-ben 2000 holdas birtokukon gyártelepet hozott létre, ahol gőzmalom, szeszgyár és olajütő is működött. 1888-ban a mai Magyarország területén elsőként e telepen valamint a Schwartz (Szalkai)-villában gyulladt fel a villany. Érdekes adat, hogy a főváros csak öt évvel később kapott áramot. (A villamosítás 75. évfordulóján, 1963-ban a Magyar Posta emlékbélyeget bocsátott ki, a szalkaiak olyannyira büszkék rekordjukra, hogy  2003 óta minden évben fényfesztivált rendeznek a városban.)

A villamosítás bevezetése előtt 15 évvel látta meg a napvilágot Cukor Adolf, vagy ahogyan Hollywoodban ismerik; Adolf Zukor, a Mátészalkától 70 kilométerre található Ricse nevű településen. Adolf és testvére, apjuk és anyjuk korai halála után Mátészalkára kerültek nagybátyjukhoz, ahol Adolf 4 polgárit végzett (egyes források szerint fűszerinasként tevékenykedett ekkor). A nagybáty bizonyos Liebermann Kálmán rabbi, abban bízott, hogy unokaöccsei követik pályáját. Bánatára Adolf a tanulás helyett Abaújszántóra ment dolgozni. 16 éves korában határozta el, hogy az Egyesült Államokba vándorol. 1891. márciusába érkezett meg New Yorkba, ahol rengeteg fizikai munkát követően megalapította saját szőrme gyárát, 30 évesen már jómódúnak számított.

1903-ban, az unokatestvére, Max Goldstein kereste meg azzal, hogy adjon neki kölcsönt egy moziba való befektetéshez. Goldstein sikerrel járt. Zukor 1904-ben betársult egy olyan cégbe, amely háromperces mozialkotásokat kínált egy penny bedobása fejében. Valamivel később megvásárolta a Les Amours de la reine Élisabeth című francia film forgalmazási jogát, és ezzel 1912-ben hatalmas nyereségre tett szert. Még ebben az évben megalapította a Famous Players in Famous Plays Company-t. 1914-ben megnyílt 3500 férőhelyes mozipalotája Los Angelesben, szintén ekkortól már évi 30 film elkészítésére alkalmas csapattal dolgozott. Az azóta is működő Paramount Pictures-t 1916-ban alapította meg (1933-ig más nevet viselt a vállalat). A filmgyártó óriás hatalmas pénzügyi sikereket és kudarcokat élt meg, amit 1972-ben A Keresztapa című film forgalmazása stabilizált pozitív irányban. A filmes mogul 1976-ban, 103 évesen hunyt el Los Angelesben. 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott.

A mátészalkai mozi neve napjainkban: Zukor Adolf Filmszínház.

Még egy fényes betű a Hollywood tábláról

Schwartz Manó, Mátészalkán született és élt, amíg nem vette el feleségül Klein Ilonát. A pár a jobb élet reményében vándorolt az Egyesült Államokba, ahol szabóműhelyt nyitottak. Három fiúk született, közülük a legidősebb, Bernard, vagy ahogy a sztárvilágban ismerik, Tony, Tony Curtis. Az Oscarra jelölt, kétszeres Golden Globe-díjas színész büszke volt magyar származására. Elsőízben 1985-ben látogatott Magyarországra, akkor Mátészalkát is felkereste, majd 1988-ban ismét az országba jött. Alapítványt hozott létre a Dohány utcai zsinagóga felújítására, és a mátészalkai sül rekonstrukcióját is támogatta.

A mátészalkai zsinagóga

2021 nyarán Jamie Lee Curtis, Tony Curtis szintén színész lánya látogatott Mátészalkára, ahol ideiglenes kiállítást nyitottak a színészóriás életéről, valamint a helyi zsinagógába is ellátogatott, ahol egykor nagyszülei imádkoztak.

A Hollywood feliratot jelenleg felújítják, az emblematikus tábla 2023-ban lesz 100 éves.

Felhasznált források:

https://infostart.hu/bulvar/2021/06/09/jamie-lee-curtis-mateszalkan-sokkal-tobb-dolog-kiderult-mint-amennyit-eddig-tudni-lehetett

Halmos Sándor: Szatmár vármegye zsidósága – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Kiadványai

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tony_Curtis

https://hu.wikipedia.org/wiki/Adolf_Zukor

https://mateszalka.hu/