A Hollywood történetét bemutató Los Angeles-i múzeumot támadások érik, amiért nem foglalkozik az amerikai filmipar zsidó alapító atyáival, írja a Rolling Stone magazin cikkére hivatkozva az Arutz Sheva.

A Hollywood történetét bemutató új Los Angeles-i múzeumot az adományozók és a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia befolyásos tagjai támadják, mert nem foglalkozik azokkal a zsidó emberekkel, akiknek több szempontból is az amerikai filmipar megalapozását tulajdonítják a filmipar kezdeti időszakában.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója, aki részt vett az Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia megnyitó gáláján, a Rolling Stone magazinnak azt mondta, hogy a Hollywood zsidó történelmét bemutató tárlat hiánya „összeesküvő cinkos hallgatás, ami mélyen felháborító”.

„Azt reméltem volna, hogy a mozgóképipar – annak eredete, fejlődése, növekedése – bármilyen őszinte történelmi értékelése magában foglalja azt a szerepet is, amelyet a zsidók játszottak a felépítésében az alapoktól kezdve” – mondta Greenblatt. „Ahogy végigmentem, szó szerint odafordultam ahhoz, akivel ott voltam, és azt kérdeztem tőle: »Hol vannak a zsidók?«. A mulasztás égbekiáltó volt.”

Az “Academy Museum Of Motion Pictures” (Filmművészeti Akadémia Múzeuma) 2021. szeptember 21-én, kedden Los Angelesben. (Richard Shotwell/Invision/AP)

A múzeum nagy összegű adományozói között voltak, akik elégedetlenek voltak a múzeum irányvonalával, többek között Haim Saban izraeli-amerikai üzletember, film- és televíziós producer is. Saban és felesége, Cheryl 50 millió dollárt adakozott a múzeumnak, ami a legnagyobb volt az adományok között. A magazinnak elmondta, hogy ő és felesége „szilárdan hisznek abban, hogy a zsidó hozzájárulást a filmiparhoz, annak alapításától napjainkig, ki kell emelni”.

Saban hozzátette: „Megosztottuk álláspontunkat az Akadémiai Múzeum vezetőségével, és nagyra értékeljük, hogy komolyan veszik a visszajelzéseinket”.

Állítólag más adományozók is fontolgatják, hogy megvonják anyagi támogatásukat az új múzeumtól, mert az nem ismeri el a zsidó hollywoodi alapító atyákat, például a Warner Brothers alapítóit, Harry és Jack Warnert, a Paramount Pictures társalapítóját, Adolph Zukort, a Universal Pictures társalapítóját, Carl Laemmle-t, a Columbia Pictures társalapítóját, Harry Cohnt, valamint az MGM alapítóit, Sam Goldwynt és Louis B. Mayert.