10 dolog, amit (talán) nem tudtál a datolyáról
Tu Bisváthoz (fák újéve) közeledve érdemes néhány szót szólnunk olyan különleges növényekről, mint amilyen a datolya. Az alábbiakban néhány érdekességet gyűjtöttünk össze a gyümölcsről.
- A datolya Izrael hét különleges növénye közül az egyik. A Tórában dvásként (méz) szerepel. Mózes 5. könyvében a következő felsorolást találjuk: “ 7. Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, 8. oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz (datolya) van;” (5Mózes 8:7-8)
- A datolyából datolyaméz sajtolható, ezért nevezik a hét növény felsorolásában dvás-nak.
- Rendkívül magas a kalcium-, magnézium-, káliumtartalma. Számos vitamin is fellelhető a gyümölcsben, pl. D, ami a látást javítja.
- A datolyapálma, számára ideális körülmények között 200 évig is elélhet.
- Nagyon magas cukortartalma miatt nem ajánlott fogyókúrázóknak, 4-5 szem gyümölcsben ugyanis kb. 250 kalória található.
- Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is ajánlott fogyasztása.
- A máj méregtelenítéséhez is hozzájárul, ezért ha valaki esetleg túl sok alkoholt ivott volna, ajánlatos megennie néhány szem datolyát.
- Mivel a datolyában olyan anyagok találhatóak, melyek csökkentik a koleszterinszintet, a szív gyógyítójaként is tekinthetünk a gyümölcsre.
- A régi korok utazóinak kedvelt táplálékául szolgált, hiszen kis helyen is elfért és magas cukor- és vitamintartalma miatt hosszú időre táplálékot biztosított.
- A közel-keleten, ahol őshonos, nem csak a gyümölcsét használták fel, hanem leveleit is, például házaik fedésére is alkalmazták, kosarakat, kalapokat, szőnyegeket fontak belőle. Továbbá maga a fa árnyéka remek menedékhelyül szolgált a rendkívül meleg nyári napokon.
A sorozat korábbi részében az olíváról szedtünk össze hasznos tudnivalókat, itt olvasható.