A szőlő az utolsó gyümölcs Izrael hét szent növénye közül, mellyel foglalkozunk összeállításunkban. A szőlő számos vallásban megjelenik, különböző jelentéssel. Például a görögöknél, rómaiaknál is kiemelkedő szereppel bírt a gyümölcs, és leginkább a belőle készült nedű, a bor.

A zsidóságban is nagyon fontos szerepet tölt be. A kóser bor alapanyaga a megfelelő szőlő, nem véletlen például, hogy az összes gyümölcsből készült 100%-os gyümölcstartalommal készült juice kóser (amennyiben a megfelelő márkát vásároljuk), a szőlőt kivéve.
A kóser bor az ünnepeinkhez is kapcsolódik, minden péntek este a Kábálát Sábát (Szombatfogadás) után a borra (szőlőlére) kidust mondunk, megszenteljük a szombatot.
Amit még tudni kell a szőlőről:

1.A szőlő Izrael hét különleges növénye közül az egyik. Mózes 5. könyvében a következő felsorolást találjuk: “ 7. Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, 8. oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz (datolya) van;” (5Mózes 8:7-8)

2.Az egyik legmagasabb energia tartalmú gyümölcs (ez azt jelenti, hogy az egyik leghizlalóbb), 100 gramm szőlő 78 kalóriát tartalmaz.

3.Vérszegénység esetén ajánlott fogyasztása, de ízületi gyulladás esetén is jótékony hatású.

4.Kozmetikumként is kiválóan hasznosítható, késlelteti a ráncok kialakulását.

5.A szőlő magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti  a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.

6.Véd a szívinfarktustól, antioxidánsként a koleszterin káros hatásaival szemben is védelmet nyújt.

7.Nemcsak a szőlő gyümölcse, de magja is igen sokféleképpen járul hozzá az egészség megőrzéséhez. Csökkenti az ízületi fájdalmat, oldja a stresszt valamint mérsékli az allergiát.

8.A szőlő gyümölcsében almasav található, mely segít eltüntetni a fogakon megjelenő elszíneződéseket.

9. Lutein és zeaxantin tartalma hozzájárul a szem védelméhez.

10.Napjainkban a világ számos pontján készítenek kóser bort, a legtöbbet Izraelben, az USA-ban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Dél-Afrikai Köztársaságban, Chilében és Ausztráliában állítják elő.