Az ukrajnai rabbik szerint a nem zsidók azért keresnek a zsinagógákban menedéket, mert úgy vélik, az oroszok nem fognak merni hozzányúlni ezekhez az épületekhez, írja az Arutz Sheva.

Ukrajna-szerte nem zsidók keresnek menedéket a háború elől a zsidó közösségek zsinagógáiban, abban a hitben, hogy az orosz hadsereg nem fogja bántani őket.

A Jediot Ahronot szerint az ukrajnai harcok kezdete óta több ezer nem zsidó érkezett a zsinagógákba, hogy meghúzza magát.

Nachum Ehrentrau rabbi, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja (Запоріжжя) városának rabbija elmondta, hogy mindenkit, aki menedéket kér a zsinagógában, szívesen fogadnak.

„Olyan területen vagyunk, ahol harcok folynak” – mondta. „A zsinagógában 350-400 ember van összezsúfolódva, többségük zsidó, de olyan nem zsidók is, akik könyörögtek, hogy nyissuk ki a zsinagógát, mert nálunk van óvóhely”.

„Ez nem egy hivatalos óvóhely, ez csak egy betonnal körbevett alagsori szint” – magyarázta. „Ez egy zsinagóga és az oroszok nem fogják bántani ezt a helyet”.

Miriam Moskovitz rebecen, a Chábád-Lubavics harkovi küldöttje elmondta, hogy a cél az volt, hogy minden ukránnak segítsenek.

„Egy nem zsidó család jött hozzánk, miután lángba borult az otthonuk és most nincs hol lakniuk” – mesélte. „A rabbi elhívta őket a zsinagógába. A nem zsidóktól is egész nap kaptunk kéréseket. Egy nő sírva hívott minket az éjszaka közepén, és azt kérte: »Hozzatok el a zsinagógába«. Azonnal azt mondtuk, hogy ahogy elcsendesedik a helyzet, elhozzuk a zsinagógába, és ezt meg is tettük”.