Közel egy éve akarva-akaratlanul, életünk egy része az online térbe költözött. A zsidó intézmények, szervezetek, vallási vezetők is meglátták az online oktatásban rejlő lehetőségeket. Ki előbb, ki később kezdett bele tanítási tevékenységek végzésébe. Jelen írásban igyekszem a legtöbb zsidósághoz köthető online oktatási (magyar nyelvű) programot összegyűjteni. Előre jelzem, hogy egyéni szimpátiám, véleményem nem fog megjelenni abban, hogy kik szerepelnek cikkemben. Amennyiben kiegészítenéd a felsorolást, jelezd az info@zsblog.hu címen!

Zsidó Virtual Education – Magyar Hidabroot

Az oldal facebook profiljában a következő olvasható: “Zsidósággal kapcsolatos online ismeretek. Az élet és a Teremtés titkai!” Czink Tomitól hallgathatunk tanításokat Bölcseink útmutatása alapján. A tanítások hasznos gyakorlati útmutatókat tartalmaznak a boldog élethez. Ezen felül, minden kedden 19:00 órától közös tanítást tart Tomi az új egység megteremtése érdekében, a hazai és külföldön élő magyarul beszélő rabbikkal és tanítókkal. Link itt.

Megyeri Jonatán

Jonatán 2020. márciusa óta minden este (péntek, szombat és ünnepnapok kivételével) tart közös tanulásokat. A kezdés után nem sokkal csatlakozott az EMIH Virtuális Bét Midrás programjához, ahol már több mint 350 előadást tartott. Napjainkra több mint 1000 fős tanulócsoport szerveződött köré. Jonatán a következőket mondta a tanulásai témáiról: “Tavaly a Misna „Atyák traktátusát” tanultuk, mely szöveget sorvezetőként használtam arra, hogy a zsidó filozófia alapjaival megismertessem a hallhatókat, kicsit több, mint két hónapja pedig elkezdtük a lubavicsi Rebbe „Hájom jom – Napról napra” című fantasztikus munkájának tanulmányozását. Ez a bölcsességgel és tudással teli könyvecske, mely minden nap útravalóul ad egy hászid történetet vagy szokást, egy aforizmát vagy Tóra és Talmudmagyarázatot, szintén remek sorvezető ahhoz, hogy megismerkedjünk a hászid, és azon belül a chábád filozófia alapjaival és nagy alakjaival. Mivel egy év alatt be fogjuk fejezni ezt a könyvet, az a tervem, hogy Isten segítségével kiadjuk ezt a munkát magyar nyelven, könyv alakban is.”

Bálint Ház

A Budapest központjában található közösségi ház is az online térbe költözött. Számos programmal várják az otthonlévőket. Programjaik között szerepelnek beszélgetések, Bibliodráma foglalkozások (Fritz Zsuzsával), városi séták (a kanapéból), Dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadásai és még sok érdekesség. Az események részletei megtalálhatóak a www.balinthaz.hu weblapon, illetve a facebookon.

Hetiszakasz tanulás Zev Paskesszel

Zev Paskesz facebook profilján osztja meg az aktuális hetiszakasz lényegi elemeit minden szerdán 19 órától.

Virtuális Bét Midrás

Az EMIH által működtetett online tanház youtube csatornáján már több mint 600 videó érhető el.

Online Egyetem: ORZSE Szabadegyetem

Már elérhetőek az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem első előadásai online. Az első videók itt találhatók.

Reggeli ima a MAZSIHISZ vallási vezetőivel

A zsidóságban kiemelt szerepe van a Smá Jiszráélnek, melyet naponta kétszer kötelességünk elmondani. A reggeliben segítségünkre lehet a MAZSIHISZ által indított kezdeményezés, mely megtalálható a szervezet facebook oldalán.

Szántó-Várnagy Binjomin

A jelenleg Berlinben élő rabbihallgató heti 3-5 alkalommal tanulja online a hetiszakaszokat Rási magyarázataival. Ezek hallgatásához nem szükséges szinte semmilyen felkészültség vagy előismeret, igyekszik közérthető nyelven magyarázni. Binjomin kiemeli viszont, hogy “komoly elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy valaki ilyen gyakran végighallgassa a kb. 30 perces alkalmakat! Aminek a jutalma: a Tóra, a hetiszakaszok mélyebb megértése, értékelése.”

Ezek a tanítások elérhetőek Facebookon, YouTube-on, valamint a binjomin.hu weboldalon is.
Emellett az Orti.hu oldalon igyekszik közzétenni különböző témában szöveges tanításokat,
hetiszakaszról, zsidó gondolkodásmódról, életvitelről – ami éppen eszébe jut, és reméli, hogy mind a közönség, mind számára érdekes lehet.
Peszáchra is épp előkészít egy online tanulást, “videopremier” formájában. (Esemény: https://www.facebook.com/events/276913307289238)
“Ezek persze az aktívak, az archívum viszont, mindkét említett weboldalon, hála a Teremtőnek, igen bőséges!”- nyilatkozta Binjomin.

RaDar és hétköznap esti tanulás, zsidóság alapjai

Minden szombat este Radar (Radnóti Zoltán és Darvas István rabbikkal) kb. 20 perces tematizált  tanulás (Youtube-on megnézható utólag).
Minden hétköznap este 19:00-kor esti ima, utána 6-8 perces tanulás (felváltva: Barabás L., Darvas I., Radnóti Z.). Facebook elérhetőség itt.
Zsidóság alapjai tematikus tanfolyam vasárnap délutánonként – Radnóti Zoltánnal.

Darvas István egypercesei

Napi gondolatok az aktuális hetiszakaszról, röviden, lényegre törően. Elérhető a RaDar-on.

Sivatagi Show: közös tóratanulás a Teleki tér – Micpe Jerichó tengelyen

A Teleki téri zsinagóga barátai a Babilóniai Talmudot tanulmányozzák közösen az Éjn Jáákov könyv alapján, magyarra fordított szöveg segítségével, Deutsch Naftali (Gergő) vezetésével. Ezt követően a zsidó élet törvényeit veszik sorra (jelenleg a sábát van terítéken), egy kortárs izraeli rabbi, Eliezer Melámed könyvsorozata, a Pninéj Háláchá alapján. Az órák magyarázatokkal ellátott anyagát a tanulócsoport tagjai minden héten megkapják. A negyedik hónapja tartó tanulás alatt jó közösség kovácsolódott össze, mely – az internet segítségével – együtt ünnepelte chanukát, tu bisvátot és purimot. A tanulást Facebook live élő közvetítés segítségével is lehet követni a Teleki téri imaház Facebook csoportjában (https://www.facebook.com/telekiteriimahaz), illetve utólag meg lehet tekinteni a tanulás YouTube csatornáján https://www.youtube.com/channel/UCxgPKmNm0GxYH0c5Qw0AQGw).

MAGYAR BRESZLEV – LEFKOVICS KORNÉL

Lefkovics Kornél (Dovid Jojszef) bő tíz éve napi szinten érdekes és különleges Tóra tanításokat oszt meg online térben. Tanításait az emuná és szimchá, vagyis Hásembe vetett örömteli hit megerősítéséért és Hásemhez való közeledés érdekében teszi.
Ásréjnu! De jó nekünk!

Hetiszakasz Mindenkinek!

https://youtube.com/channel/UCflWavwt-Cfwug4hA-oczMA Részletek a csatornaleírásban!
Amennyiben kimaradt valami, amit megosztanál velünk, írj az info@zsblog.hu -ra!!