A pszichológiai témájú könyvek, tartalmak aranykorát éljük. Sok olyan pszichológus, pszichiáter művei is ismét kiadásra kerülnek (magyar nyelven is), akik már sok éve nincsenek közöttünk. 

Az egyik ismét felfedezésre kerülő szerző, a logóterápia, a pszichoterápia „harmadik bécsi iskolája” egyik megalapítója, Viktor Frankl (Freud és Adler után). Jelen írásban röviden átnézzük Frankl életének legfontosabb állomásait.

Viktor Emil Frankl 1905 március 26-án született egy háromgyermekes család középső gyermekeként Bécsben. Édesanyja Prágából származott, édesapja pedig Dél-Morvaországból, aki ezidőtájt a Szociális Minisztériumnál magas pozíciót töltött be. Az első világháború idején (1914-1918) a család olyannyira elszegényedett, hogy a gyerekeknek időnként ételt kellett koldulniuk. Középiskolás évei alatt Frankl nyilvános, alkalmazott pszichológiáról szóló előadásokon vett részt, majd leveleket kezdett írni Sigmund Freudnak. 15 éves korában megtartotta első előadását, melynek témája az élet értelme volt. Két évvel később már az Adleristák (Alfred Adler) táborát erősítette, akik a társadalmi és közösségi reform fontosságát hangsúlyozták. Frankl 1924-től orvostudományt tanult a Bécsi Egyetem Orvostudományi Karán, és az osztrák szocialista középiskolai hallgatók szövetségének szóvivője lett. Rendszeresen részt vett a bécsi “Cafe Siller” Alfred Adler kör ülésein. A legfiatalabb tagként a “Benjamin” becenevet kapta.

Frankl 21 éves korában kongresszusokon tartott előadást Düsseldorfban, Frankfurtban és Berlinben. Ezeken fejti ki első ízben a lélekgyógyítás értelemközpontú megközelítését, melyre a logoterápia kifejezést alkalmazza. A görög logos, azaz értelem szóra utalva ezzel. Nem sokkal ezután Alfred Adlerhez fűződő kapcsolata romlani kezd, kritikával él ugyanis Adler individualista megközelítésével szemben, fejlesztési javaslatait Adler nem fogadta el, emiatt ki is zárják az Adler körből. 

1928-ban ingyenes tanácsadó központokat szervezett serdülők részére, melyben számos ismert pszichológus is részt vett. 1930-ban az iskolai tanév végére tanácsadásokat szervezett, melynek hatására jelentősen csökkent a diákok körében elkövetett öngyilkosságok száma. Közben Berlinbe hívják előadni, de Prága és Budapest is tárt karokkal várta. Diplomájának megszerzését követően Frankl orvosi karrierjét a Nathaniel Rothschild Alapítvány által alapított bécsi Neurológiai Kórházban, a “Maria Theresien Schlossl” -nál kezdi 1931-ben. A következő időszakban éves szinten körülbelül 3000 beteget látott el. 

A legnehezebb időszak…

Természetesen Frankre is hatással voltak a zsidókat sújtó rendelkezések. 1937-ben megnyitott magánrendelőjét kis idő elteltével a törvények miatt be kellett zárnia. Továbbá fel kellett vennie az Izrael nevet, munkáját otthonában folytatta. 1939-ben Filozófia és pszichoterápia című cikkét egy svájci orvosi folyóirat publikálja. Ebben értelmezi az “egzisztenciális elemzés” kifejezést, a logoterápia filozófiai alapját.

1940-ben Frankl a zsidó betegek klinikájának, a Rothschild Kórház Neurológiai Osztályának igazgatója lesz. Hamis diagnózisok kiállításával szabotálja a nácik akcióját, ugyanis aktív eutanáziát akartak alkalmaztattni a pszichés betegekkel szemben. Még ezen évben vízumot szerzett az Egyesült Államokba, azonban nem hagyja el Ausztriát, idős szüleit. 1941-ben feleségül vette Tilly Grossert, aki ápolónőként dolgozott a Rothschild Kórházban. Grosser hamarosan teherbe esik, azonban a nácik abortuszra kényszerítik.

1942. szeptemberében az ifjú párt letartóztatják, és Frankl szüleivel együtt kitoloncolják őket a terezíni gettóba, Prágától északra. Húga, Stella nem sokkal korábban Ausztráliába menekült, bátyja, Walter és felesége Olaszországon keresztül próbált menekülni. Fél év Theresienstadtban való tartózkodás után apja meghalt a kimerültségtől. 1944-ben a Frankl házaspárt és Victor 65 éves édesanyját az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba szállítják. A szelekción Viktor édesanyját gázkamrába irányították, feleségét pedig Bergen-Belsenbe deportálták. Néhány nappal később Viktor Franklt munkatáborba szállítják, először Kauferingbe, később Tuerkheimbe. Utóbbiban tífuszos lett, úgy akadályozta meg vérkeringése totális összeomlását, hogy éjjelente nem aludt, hanem még kiadás előtt álló könyvének jegyzeteit írta papír darabokra. A Tábort 1945. április 27-én az amerikai csapatok szabadították fel, nem sokkal később Frankl tudomására jut, hogy anyja, bátyja és felesége is életét vesztette Auschwitzban. 

A Háború után…

1946-tól kezdve 25 éven át Frankl a Vienna Neurological Policlinic főigazgatójaként tevékenykedik. Rekonstruált könyve a magyarul Orvosi lélekgondozás néven megjelent mű szinte az első, melyet kiadtak Bécsben a háború után (Frankl kiegészítette a “koncentrációs tábor pszichológiájáról” szóló fejezettel). Pár nap alatt dobta össze következő művét, mely magyarul Az élet értelméről címen jelent meg. Miközben vezette a klinikát számos nyilvános előadást is tartott, majd az előadásaiból összeállított egy újabb könyvet, Mondj igent az életre címmel. 1947-ben Frank összeházasodik Eleonore Schwindt-el, decemberben lányuk születik. 1948-ban Frankl megszerzi Ph.D. fokozatát filozófiából. Majd előléptetik a Bécsi Egyetem Orvostudományi Karának neurológiai és pszichiátriai docensévé.

Számos egyetemre hívják előadni, pl. Hollandiába, Angliába, Argentínába. Gordon Allport (szociológus, szociálpszichológus) az USA-ban segíti elő publikációnak megjelenését. Közben a Bécsi egyetemen professzora lesz, és az USA-ban is egyre több egyetemen ad elő. 1961-ben a Harward vendég professzoraként tart előadásokat. 1970-ben a San Diegoban található  United States International University-n megalakul az első logoterápia tanszék. 10 évvel később pedig ugyanitt összehívják az első Logoterápia Világkongresszust. 1988-ban beszédet mond Ausztria megszállásának 50. évfordulóján, ahol kifejti, hogy nem ért egyet a kollektív bűnösség koncepciójával. Szintén ezen évben második Bár Micvoját tartja Jeruzsálemben. 1991-ben Az USA Kongresszusának Könyvtára Az élet értelméről szóló könyvet az USA 10 legbefolyásosabb könyve közé választotta. 

1995-ben Frankl megírja önéletrajzi kötetét. Egy évvel később pedig megjelenik utolsó könyve a Man’s Search For Ultimate Meaning (ez magyarul nem elérhető). 1997. szeptember 2-án hunyt el a neves tudós szívelégtelenségben.

Hazánkban jelenleg Az élet értelméről, Mégis mondj igent az életre! – Logoterápia dióhéjban valamint A tudattalan Isten – Pszichoterápia és vallás kapható, olvasható magyar nyelven. Születésének 110. évfordulóján (2015-ben) Bécsben megnyitották a világ első Viktor Frankl Múzeumát. Bécsben Viktor Frankl Intézet is működik, mely leginkább oktatási feladatokat lát el.

Felhasznált forrás:

https://www.univie.ac.at/logotherapy/biography.html