2023.október 7-én valami megváltozott. Arabok támadták meg Izraelt, ártatlan állampolgárokat öltek meg brutálisan. Ennyit még sosem az ország fennállása óta. Ezen a napon sok minden megváltozott. Elveszett az a biztonságérzetem, ami jó régóta elhessegette a negatív hatásokat, miszerint, bármi is történik, Magyarországon és/vagy Európa más részén, van hova menekülni, ezt a helyet pedig úgy hívják: IZRAEL.

Bizony Izrael, egy harmad Magyarországnyi állam a közel-keleten, a tejjel-mézzel folyó ország, melyet imádok, ahová mindig nagy öröm volt ellátogatni. A sajátomnak éreztem, érzem. Izrael az enyém is, noha nem élek ott, és csak a 20-as éveim elején terveztem, hogy alijázok, aztán később is, de valami visszatartott. Azonban Izrael-szeretetem töretlen maradt. Izraelben még a levegő is más. Leszállni a Ben Gurionon maga a csoda. Elmenni a Siratófalhoz, amely összekapcsolja a zsidóságot a történelem útvesztőjében pedig egyszerűen varázslatos. Vajon mikor érinthetem meg újra a Falat, melynél minden nap emberek ezrei imádkoztak? Utoljára a covid-idején nem jártak oda a zsidók… Na az sem volt túl rég, és utána minden ment tovább, mintha misem történt volna. A mostani helyzet ennél jóval szörnyűbb… Elveszett valami.. Elveszett a hit, mely a “hátország” megtámathatatlanságában rejlik. Elveszett a biztonságérzet, melyre minden embernek szüksége van ahhoz, hogy “hasson, alkossan és gyarapítson” (lásd a Maslow-féle piramist).

És elkezdődött valami, ami nem túl kecsegtető. A nyugati világban mindennaposság váltak a zsidóellenes megmozdulások, szabadon skandálhatják azt, hogy mocskos zsidók, gázt a zsidókra stb. Vajon hogy lehet megállítani ezt a szörnyű folyamatot, mely most úrrá lett a világban? Miközben írom a cikket, 6 hónapos kislányom mögöttem vidáman gügyög és játszik, mit sem sejtve arról, hogy mennyire nyomasztó dolgok történnek a nagyvilágban, melynek már ő is a részese és mennyire súlyos örökséget kapott azáltal, hogy zsidónak született. Vajon milyen lesz a világ akkor, amikor tudatára ébred? A végére kéne valami pozitív gondolat, tudom, de most nem megy…