Szeptember 9-én jött létre a Team Jiddishe Mame Facebook csoport. Pár nap alatt 400 tagja lett az online közösségnek. Az alapítóval, Selmeczi Vonnák Ágnessel beszélgettünk.

Mi a csoport célja? Miért pont most döntöttél úgy, hogy létrehozod?

Politika-és belviszály mentes közösség formálás, felhőtlen együttlét a csoport célja. Továbbá egymás támogatása, segítése, ma, amikor láthatatlanul elmagányosodunk. Most jöttem rá, hogy ha én nem csinálom meg, más se fogja.

Pár nap alatt 400 tagra duzzadt az online közösség. Hány főt tartasz reálisnak a következő időszakban?

Nem limitálom a létszámot. A tagok számának a magyar zsidó nők létszáma szab határt.

Mit jelent számodra az, hogy jiddishe mame vagy?

Jiddishe Mamenak lenni egy életérzés. Ezt megélheted egy kutyával, rokonokkal, facebook csoporttal, vagy akár 3 gyerekkel, mint én. Nem feltétele a tagságnak, hogy férjezett legyél, vagy legyen gyereked!!!

Milyen offline összejöveteleket tervezel? Mit gondolsz, mire van igényük a magyar jiddishe mameknak?

Minden offline esemény a csoport igényeire támaszkodik. Nem én találom ki, ezt is Sos Dora Eszter tagunk dobta fel. (November 5-én Garázsvásárral készülnek- a szerk.)

Egy ekkora online közösség moderálása igényel némi munkát. Hogy jut erre időd? Nem félsz-e attól, hogy bekúszik a zsidó belpolitika a csoportba?

Nagyok már a gyerekeim, most jut erre több időm, mindig is tettem a közösségemért. A covid megjelenésekor elsőként alapítottuk meg a LÉT baráti társaságot, ahol szintén hitközség és politikamentesen gyűjtöttünk adományt majd abból maszkot, fertőtlenítőt, gumikesztyűt vittünk házhoz a zsidó veszélyeztetett tagoknak: időseknek, betegeknek. Soha nem kötöttek egyik oldalhoz sem, mindenkivel rendezett a kapcsolatom. De fontos számomra a függetlenségem. Ez a csoport is ezt üzeni!!!

Sok sikert kívánunk!!