Hamarosan beköszönt peszách, az Egyiptomi Kivonulás ünnepe. Nem véletlenül írtam e-betűvel az ünnep nevét, ugyanis a héber pontozás szerint így helyes a fonetikus átírás/kiejtés. Ezen bejegyzésben néhány peszáchoz szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be.

mácá/pászka: Kovásztalan kenyér. Az egyiptomi kivonulás idején ezt fogyasztották a zsidók.

széder: Szó szerint rendet jelent. A széder estét szokás szédernek nevezni.

széder este: Peszách első két estéje (Izraelben csak első este). Ekkor elmeséljük az egyiptomi kivonulás történetét. A hagyomány szerint minden zsidónak úgy kell éreznie ilyenkor, mintha ő is ott lett volna a kivonuláskor.

hágádá: A széder est “forgatókönyve”. Mint már a fentiekből kiderül, ezen estéken mindennek megvan a sorrendje. A Hágádá szerzője (szerzői) ismeretlen.

széder tál: A széder esték elengedhetetlen kelléke. A tálon hat ételnek van helye, melyek mindegyike szimbolizál valamit. Tojás, sült csirkenyak, fött krumpli, torma, saláta valamint  chároszet található a tálon, melyeket megfelelő sorrendben fogyasztunk el az est folyamán (a csirkenyak kivételével).

chároszet: “malter”. Általában reszelt alma, bor (szőlőlé), és dió keveréke, mely arra emlékeztet bennünket, hogy a zsidóknak milyen szörnyű volt a sorsuk rabszolgaságuk idején.

áfikomen: Még a széder est elején a széder vezetője elrejt egy darab pászkát, amit a gyerekeknek kell megkeresniük, a gyerekek kisebb jutalom ellenében odaadják a megtalált afikoment. Ezt fogyasztjuk utoljára a széder estén (ez a desszert).

ászárá mákot/10 csapás: Ezek előzték meg a zsidók Egyiptomból való kivonulását. vér, békák, férgek, rovarok, dögvész, fekélyek, jégeső, sáskajárás, sötétség, elsőszülöttek halála,

chamec: kovászos étel, ezeket nem fogyasztjuk az ünnep idején.

kitniot: Az askenázok ezeket az ételeket sem fogyasztják peszáchkor. Legegyszerűbben úgy szokták fordítani, hogy “hüvelyesek”. Ebbe a kategóriába tartozik például a bab, a borsó, de a rizs is.