Izrael ultra ortodox egészségügyi minisztere, Yaakov Litzman kérte országa lakosait, hogy ne fogyasszanak fánkot chanukakor (sem).

“Kérek mindenkit, hogy kerüljék a sufganiyot (fánk) fogyasztását, aminek nagyon magas a zsírtartalma.”- fordult a lakossághoz Litzman.

Litzman idén áprilisban a gyorsételek ellen is harcolt. “Meg kell tanítanunk a gyermekeinket arra, hogy ne egyenek ilyen típusú ételeket!”- majd hozzátette: “Le a McDonalds-al”

Egy vele készült interjúban kifejtette, hogy azért lett egészségügyi miniszter, mert úgy gondolta, ebben a pozícióban életeket lehet menteni. Az oktatási miniszterrel azon munkálkodnak jelenleg, hogy az iskolákban ne lehessen édességet árulni. Szeretné az üzletekben jelel ellátni az egészséges és a káros ételeket. Piros jelzést kapna a káros, míg zöldet az egészséges élelmiszer, továbbá a cukor-, só- és kalóriatartalom is feltünő helyen szerepelne a csomagoláson. Ezen intézkedéseken kívül korlátozná a káros ételek hirdetését és növelné az egészségesekét.

Ezen javaslatai végrehajtására legkorábban 2018 januárja és júniusa között valósulhat meg.