Négy évvel ezelőtt a zsblog.hu történetének kezdetén Dr. Verő Tamás főrabbi válaszolt kérdéseimre az általa indított, Rabbi házhoz megy projekt kapcsán. A mostani interjúban is beszélgettük a kezdeményezésről és sok másról is.

zsblog.hu: Immár 5. alkalommal mész házhoz chanukakor “szuperrabbiként”. Hány otthonban jártál eddig a “rabbi házhoz megy” kezdeményezés során? Kb. hány embert értél el az akcióval?

Verő Tamás: A tavalyi évben körülbelül 3 000 emberrel gyújthattam együtt ünnepi gyertyákat a hanukijákban. Idén ezt a számot is túl fogjuk lépni, ahogy minden évben növekszik a létszám.

zsblog.hu: Célja-e a projektnek az, hogy olyan zsidó gyermekekkel, családokkal is megismerkedj, akikkel korábban nem találkoztál? Előfordult-e olyan, hogy az otthonba látogatásod hatására valaki(k) elment a Frankelbe vagy más zsinagógába?

Verő Tamás: Természetesen találkozom minden évben, majd minden nap új és új arcokkal, de a tényleges célunk az volt feleségemmel, Lindával, amikor elkezdtük ezt a különleges projektet, hogy megmutassuk, hogy mindenkinek lehetősége nyílik arra, nem sok munkával, hogy az otthonában, lakásában megélje, megélhesse a zsidóságát, megtarthasson egy-egy ünnepet. Van olyan gyerek, van olyan szülő, akivel összefutok más hanukai gyertyagyújtásán, akár a Bálint Közösségi Házban, akár más rendezvényen, és vannak kikről biztosan tudom, hogy rendszeres látogatói más zsinagóga közösségének is, és ennek nagyon örülök. (A rabbi házhoz megy programra az info@hillel.hu címen lehet jelentkezni- a szerk.)

zsblog.hu: Elég sok cikk jelent meg a közelmúltban azzal kapcsolatban, hogy az ORZSE-n komoly pozíciót töltesz be. Pontosan mit csinálsz ott?

Verő Tamás: Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen a gyakorlati lelkészet rejtelmeit próbálom megismertetni mint egyetemi adjunktus, és Dr. Róna Tamás főrabbi kollégámmal Dr. Vajda Károly rektor, és Dr. Balázs Gábor munkáját segítjük még teljesebbé tenni.

zsblog.hu: Mint egyetemi oktató, vallási vezető hogyan látod a zsidóság jövőjét a következő 5-10 évben? Látsz-e az ORZSE-n vagy a Frankelben potenciált arra, hogy egy hagyományőrző, a vallást jobban ismerő nemzedék növi ki magát? Gondolok itt a feleségeddel (Verő-Bán Linda) közösen vezetett BBYO-ra is!

Verő Tamás: Véleményem szerint, mint egyetemi oktató bizakodó vagyok, és mint vallási vezető is sok pozitív visszajelzésnek lehetek tanúja. Természetesen találkozom lehangoló esetekkel, eseményekkel is. Mindenképpen egy előre mutató, és erősödő közeget, zsidó közéletet, közösséget vizionálok, és ezért dolgozom, dolgozunk. Nagyon jó érzés a BBYO csapattal együtt élményeket szerezni, és egy olyan csoportban látni lelkesedést, akik a korosztályuk miatt sokan csak legyintve és homlok ráncolva tekintenek, és mégis megpróbáljuk megtalálni velük is a közös hangot, és úgy tűnik néha sikerül is.

zsblog.hu: Hogyan lehet csatlakozni a BBYO-hoz?

V.T.: Van saját honlapunk is (facebook/twitter/instagram/snapchat is) amit fel lehet keresni, lehet e-mailt (info@hillel.hu) is küldeni nekünk, de el lehet jönni személyesen, ha bar/bat (12-13) micva már elmúltál és nem vagy még 18 éves, akkor szombaton a Frankel Leó út 49-ben 18.30-tól ott találsz bennünket vagy ha 8 éves már voltál, de még nem élted meg a bar/bat micva korát, akkor szombaton 10.30-tól egy és fél órán át megtalálsz bennünket.

zsblog.hu: A közelmúltban elég sok negatív esemény rázta meg a zsidó világot. Mit tudsz javasolni azoknak, akik Pittsburgh után félnek zsinagógába menni?

V.T.: Szerintem az összetartás és az éberség, az egymásra és a külvilágra való odafigyelés, segítség nyújtása az aggódóknak lehet támaszunk. Tisztában kell lennünk a szoros, és a tágabb környezetünkkel, és nem szabad hagyni, hogy a támadások, a terroristák céljukat el tudják érni, azaz, hogy mi befelé forduljunk, hogy a megszokott életünket élhessük, hogy távol maradjunk a mindennapi megszokott létünk helyszíneitől, és közegétől.

zsblog.hu: A Frankelben milyen chanukai programmal készültök? Veled hol lehet találkozni az ünnep idején?

V.T.: Minden korosztálynak, és különböző érdeklődéssel rendelkező embernek kínálunk programot. Kisgyerekeknek hanukai előzetes a “Gyere velem zsinagógába” elnevezésű kezdeményezés szervez 9.30-tol november 25-én vasárnap a Frankelben. December 5-én a Nyitott Baráti Kör (Heksch család) szervezésében 17.00-kor lobbantunk lángot a klubban, és a nagy körzeti koncert december 9-én 19.00-tól lesz a zsinagógában több külföldi világsztár részvételével. http://frankel.hu/vilagsztar-a-hanukai-koncerten/.

Tomi, köszönöm a beszélgetést! Sok sikert kívánok a projektjeidhez!