Annak ellenére, hogy sem Izrael, sem az Amerikai Egyesült Államok (a legnagyobb zsidó közösséggel rendelkező országok a világon) nem szerepel a Föld 20 legnagyobb kávéfogyasztó állama között, mégis jelentős kapcsolat van a zsidóság és a kávé, a kávézás kultúrájának elterjedése vonatkozásában.

Nem vesszük végig a kávé elterjedésének történetét. Azonban azt érdemes tudni, hogy az ital Etiópiából származik. A helyiek abból jöttek rá a kávé életfunkciókat kedvezően befolyásoló hatására, amikor látták, hogy a legelésző kecskék, amelyek kávécserjék leveleit fogyasztottak, élénkebbek lettek.

Először Jemenben főztek a növényből italt (i.e. 1000 körül), mely később az egész térségben nagy népszerűségnek örvendett. Elliott Horowitz történész arra a megállapításra jutott, hogy a hívő zsidók körében nagyon kedvelték az italt, mivel a koffeintartalma hozzásegítette őket ahhoz, hogy minél kevesebbet aludjanak, és egyre többet tanulmányozhassák a Tórát. A korai zsidó fogyasztók számos kérdést vetettek fel a kávézással kapcsolatban, például azt, hogy gyógyszernek kell-e tekinteni az italt vagy milyen áldást kell rá mondani. (Később megegyeztek abban, hogy nem gyógyszer és a sehákol áldás elmondása szükséges fogyasztása előtt)

1386-ban Jemen oszmán uralom alá került, melynek következményeként az egész Birodalomban elterjedt a kávézás szokása. Az első kávéházak az 1500-as években nyíltak meg Konstantinápolyban. Az 1500-as évek közepéig a városban számos ilyen intézmény alakult. A kor kávéházaiba csak férfiak mehettek, a nők otthonaikban fogyasztották az italt. Nem sokkal később a kávéházak más nagyvárosokban is megjelentek, pl. Kairóban, Damaszkuszban és Mekkában. 1553-ban a Kairóban tevékenykedő David ibn Abi Zimra rabbihoz számos, a kávézással, kávéval összefüggésben lévő kérdés érkezett a helyi zsidóktól. Ő mindenkit arra bátorított, hogy otthonaikban igyanak kávét és ne a közterületeken.

Európán belül gyakran zsidó kereskedőknek köszönhetően jutott az ital egyik városból a másikba. Az első európai kávéház 1632-ben nyílt meg az olaszországi Livornóban (egy zsidó kereskedő alapította). Angliában pedig Oxfordban nyitotta meg az első kávéházat Oxfordban bizonyos Jakab, a zsidó, 1650-ben, aki Libanonból érkezett a szigetországba. Négy évvel később szintén az egyetemi városban nyitotta meg kapuit a Queen’s Lane Coffee House, mely a legrégebbi, ma is működő ilyen jellegű intézmény. A zsidók örmény, török és görög kereskedőkkel együtt Franciaországban, Hollandiában és Európa számos más pontján alapítottak kávéházakat a korban.

A zsidóknak számos antiszemita törvénnyel kellett szembenézniük a kávézás világában is. Veronában például megtiltották, hogy nőknek kávét szolgáljanak fel. Németország egyes területein pedig egyenesen be akarták tiltani kávé-kereskedelmüket.