Az őszi nagy ünnepi időszak második jelentős eseménye Jom Kipur. E bejegyzésben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat az ünnepről.

Mit jelent az ünnep neve?
Jom Kipurt magyarul az engesztelés napjának szokás nevezni.
Azonban több elnevezése is elterjedt. A Talmudban szimplán “jomá”-nak, azaz napnak nevezik. A Tóra sábát sábáton névvel illeti (szombatok szombatja). Ezeken kívül szent napként, a pecsételés napjáként, valamint hosszú napként is emlegetik.
Mikor van az ünnep?
Jom Kipur Tisri hónap 10-én kezdődik, pont 10 nappal ros hasana után. Ezt a 10 napos periódust “bűnbánó napoknak” nevezzük. Idén szeptember 18-án este kezdődik az ünnep, a böjt.
Milyen tórai esemény kapcsolódik az ünnephez?
E napon hozta le Mózes a Szináj hegyről a második két kőtáblát.
Milyen egyéb évforduló kötődik a naphoz?
A Tóra idején ez a nap volt a jovel év kezdete (az 50.év, amikor minden zsidó rabszolgát felszabadítottak, valamint visszaadták a földeket eredeti tulajdonosaiknak).
Jóval később, a modern Izrael államban, 1973. október 6-án, jom kipur napján támadta meg az egyiptomi és a szír hadsereg a Zsidó Államot.
Mit mondunk egymásnak Jom Kipur előtt, alatt?
“Com kál”, azaz könnyű böjtöt kívánunk. (com=böjt, kál=könnyű)

Mit csinálunk az ünnepen?

Image result for shofar

A böjt végét a sófár hangja jelzi.

Jom Kipur egy 25 órás böjtnap. Az evés-ivás tilalma mellett egyéb korlátozások is vannak. Tilos e napon a mosakodás, a bőrünk krémmel való bekenése, bőrcipő viselése valamint a házasélet.
A legtöbben ilyenkor a nap nagy részét zsinagógában töltik. A böjt végén szokás a “lesáná hábá birusáláim”, azaz “jövőre Jeruzsálemben!” mondatot mondani.
Mit szokás olvasni még ilyenkor?
Jom Kipur háftárája (háftárá=befejezést jelent, szombaton illetve ünnepnapokon a Tóra- felolvasást valamelyik prófétai könyvből kiválasztott részlettel szokás befejezni.) Jónás könyve, mely sok ponton kapcsolódik jom kipurhoz.