2021.09.15-én este kezdődik Jom Kipur, az engesztelés napja. A 25 órás böjt(nap) a zsidóság legszentebb ünnepe, szokás Sábát Sábátonnak, azaz a Szombatok Szombatjának is nevezni.

A tíz bűnbánó napban, ami Ros Hásánával kezdődik (és Jom Kipurral ér véget), olyan dolgokat teszünk, melyekkel közelebb kerülünk az engeszteléshez.

Kitől is kell bocsánatot kérnünk?

A zsidóságban több dolog kapcsán létezik hármas dimenzió. A bocsánatkérés szintjét is érdemes felosztanunk, az első az egyén és a Ö.való között létezik, a második ember és ember között és a harmadik az ember saját magával szemben. A sorrend nem fontos!

Az emberek nagy része büszkeség vagy egyéb más tulajdonságuk miatt nagyon ritkán kér bocsánatot embertársaitól. Itt nem pitiáner ügyekre kell gondolnunk, hanem komolyabb témákra. A koronavírus véleményem szerint sokakat rávilágított arra, hogy az élet megváltozhat egy pillanat alatt, amiben mélyen hiszünk, pl. hogy hogyan működik a világ, nagyon gyorsan át tud formálódni. Amennyiben valakit ténylegesen megbántottunk benne is a világ változik meg. A zsidó hagyomány szerint többször kell próbálkozni a bocsánatkéréssel, amennyiben nem nyerünk egyből megbocsátást elsőre. A bocsánatkérés, még ha nem is történik meg ténylegesen, mégis elindít egy folyamatot…

A saját magunknak való megbocsátás fontossága sem elhanyagolandó. Nem véletlenül végzünk táslich-ot Ros Hásánákor, káporét Jom Kipur előtt, stb. Saját bűneinktől igyekszünk megválni. Azonban ezek külső tevékenységek, a bűneinktől, esetleg magunkkal szemben történt megbántástól nem fognak önmagukban “mentesíteni”. Csak az ember saját maga tud egy belső folyamat által megbocsátani önmagának, és talán később embertársának is. Mint említettem a sorrend felcserélhető, nincsenek aranyszabályok.

A harmadik szint a legproblémásabb és legegyszerűbb is egyben, itt állunk Jom kipur előtt, nagyon sok magyar zsidó évente egyszer, jom kipur estéjén, Kol Nidrére jár csak zsinagógába… (az idei eléggé rendhagyó..). Mit gondoltok, melyik szint a legnehezebb? A válaszokat az info@zsblog.hu-ra várom! 🙂

Minden kedves olvasónknak gmár chátimá tová! Jó bepecsételést kívánunk!