2023.09.24-én este kezdődik Jom Kipur, az engesztelés napja. A 25 órás böjt(nap) a zsidóság legszentebb ünnepe, szokás Sábát Sábátonnak, azaz a Szombatok Szombatjának is nevezni.

A tíz bűnbánó napban, ami Ros Hásánával kezdődik (és Jom Kipurral ér véget), olyan dolgokat teszünk, melyekkel közelebb kerülünk az engeszteléshez.

Kitől is kell bocsánatot kérnünk?

A zsidóságban több dolog kapcsán létezik hármas dimenzió. A bocsánatkérés szintjét is érdemes felosztanunk, az első az egyén és a Ö.való között létezik, a második ember és ember között és a harmadik az ember saját magával szemben. A sorrend nem fontos!

Az emberek nagy része büszkeség vagy egyéb más tulajdonságuk miatt nagyon ritkán kérnek bocsánatot embertársaitól. Itt nem pitiáner ügyekre kell gondolnunk, hanem komolyabb témákra. A koronavírus véleményem szerint sokakat rávilágított arra, hogy az élet megváltozhat egy pillanat alatt, amiben mélyen hiszünk, pl. hogy hogyan működik a világ, nagyon gyorsan át tud formálódni. Amennyiben valakit ténylegesen megbántottunk benne is a világ változik meg. A zsidó hagyomány szerint többször kell próbálkozni a bocsánatkéréssel, amennyiben nem nyerünk egyből megbocsátást elsőre. A bocsánatkérés, még ha nem is történik meg ténylegesen, mégis elindít egy folyamatot…

A saját magunknak való megbocsátás fontossága sem elhanyagolandó. Nem véletlenül végzünk táslich-ot Ros Hásánákor, káporét Jom Kipur előtt, stb. Saját bűneinktől igyekszünk megválni. Azonban ezek külső tevékenységek, a bűneinktől, esetleg magunkkal szemben történt megbántástól nem fognak önmagukban “mentesíteni”. Csak az ember saját maga tud egy belső folyamat által megbocsátani önmagának, és talán később embertársának is. Mint említettem a sorrend felcserélhető, nincsenek aranyszabályok.

A harmadik szint a legproblémásabb és legegyszerűbb is egyben, itt állunk Jom kipur előtt, nagyon sok magyar zsidó évente egyszer, jom kipur estéjén, Kol Nidrére jár csak zsinagógába…Mit gondoltok, melyik szint a legnehezebb? A válaszokat az info@zsblog.hu-ra várom! 🙂

Minden kedves olvasónknak gmár chátimá tová! Jó bepecsételést kívánunk!