Jom Hazikaron és Jom Haacmáut kapcsán ismét Tel Avivból érkezett a zsblog.hu-ra írás. 

Köszönjük Gerő Zsuzsa írását!

Ma este kezdjük ünnepelni Izrael állam függetlenségének 67. évfordulóját. Izrael hősi halottaira emlékezünk – Jom HaZikaron (héberül:יום הזכרון) emlékezés napja- és a független zsidó államot ünnepeljük – Jom HaAcmaut, (héberül : יום העצמאות) függetlenség napja.

A 2 napos ünnepen ismét sok program közül válogathatunk.  Mint minden zsidó ünnep, a Jom Hazikaron is este, ma este kezdődik. A holnapi nap hivatalos munkaszüneti nap is egyben – vagy fél munkanap – a csütörtök pedig teljes munkaszüneti nap.

Az egész ország kék-fehér zászlóktól díszeleg. Hetekkel korábban feldíszítik a főtereket, nagyobb épületeket, minden autón kis zászló lobog.

Az ünneplésnek és emlékezésnek van egyfajta ambivalenciája  ezen napokban. Ma este az egész országban korábban zárnak az üzletek, bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek. A rádióban szomorú zene szól, TV-ben a hősi halott katonák, áldozatok családjai nyilatkoznak. Főtereken, Jeruzsálemben a Herzl hegyen, katonai temetőkben megemlékezéseket rendeznek. Az 52 katonai temetőbe 1,5 millió embert várnak.

Emlékezünk nemzeti hőseinkre, és a terrorizmus áldozataira, hiszen nagyon sok családban, minden egyes izraeli ismeretségi körében van valaki, aki életét áldozta Izrael államért.

Ma este 8-kor es holnap reggel 10-kor ismét egy percre megáll az élet, megszólalnak a szirénák, 1-1 perces néma csönddel emlékezünk. Az úton leállnak az autók, munkahelyen minden elcsendesül és állva emlékezünk.

Majd egyik percről a másikra a szomorú percek örömmé változnak, a főtereken megemlékezések helyett koncertek es tűzijátékok várnak, felpezsdül az élet, holnap este ismét sok szórakozás, buli közül választhatunk.

Csütörtökön pedig sütögetéssel pihenjük a ‘fáradalmakat’. Családok, barátok kertben, parkokban barbecue-t sütnek. Itt nagy hagyománya van a kerti sütögetésnek- héberül alaes. Ráadásul az IAF – Israeli Air Force – pilótái repülőshowal kápráztatnak országszerte csütörtök reggeltől.

Mindenkinek jó megemlékezést és ünneplést kívánok Világszerte Izrael állam függetlenségének évfordulóján! אם ישראל חי

Közeli rokonom, Shmuel Dobo emlékére, aki 1946-ban Aliyazott és 1948.06.10-én Jeruzsálem ostromakor 20 évesen életét áldozta Izrael államáért.