Az Ukrajna második legnagyobb városában lévő Hillel egyetem vezetője nem hajlandó elhagyni a várost, és bízik abban, hogy „a mi hadseregünk meg fog menteni minket” az orosz erőktől, írja a Haaretz.

Alig néhány órával azután, hogy egy orosz rakétatámadás érte Harkov városközpontját, beleértve a lakóövezeteket és a regionális közigazgatás épületét, a helyi Hillel egyetem vezetője a Haaretznek elmondta, hogy Ukrajna második legnagyobb városának több zsidó diákja csatlakozott a hadsereghez, a hazájuk védelmében összefogó civilek országos hullámának részeként.

„Vannak önkénteseink a Hillelből, diákok, akik elmentek a hadseregbe és reméljük, hogy Ukrajna megmenekül, mert Ukrajna egy nagyon csodálatos hely” – mondta Julija Potockaja.

Elmondta, hogy bár az oroszok támadása óta veszélyes kimenni az északkelet-ukrajnai város utcáira, ő és a Hillel többi munkatársa mindent megtesznek, hogy segítsenek „az embereinknek”.

Tartjuk velük a kapcsolatot és támogatjuk egymást. Vannak önkénteseink, akik egy kicsit tudnak segíteni [az ellátmányok eljuttatásában, de] most nagyon veszélyes [kimenni a szabadba]” – mondta.

A gyorsan merülő akkumulátorával áram nélkül nem tudni, hogy Potockaja meddig tudja még támogatni a személyzetet és a diákokat, de gondolni sem hajlandó arra, hogy elhagyja Harkovot.

„Reggel 7 órától bombázni kezdtek, most világítás nélkül vagyunk. Sokkot kaptam, de hiszek abban, hogy a hadseregünk meg fog menteni minket. Talán el tudnék [menekülni], de nem akarok. Ez az otthonom, itt akarok maradni. Reméljük, hogy hamarosan vége lesz.”

A kelet-ukrajnai harkovi városháza előtti tér látványa a 2022. március 1-i orosz támadás után (Szergej Bobok/AFP)

Oleg Szinegubov, a harkovi régió vezetője szerint Oroszország kedd reggel Grad- és cirkálórakétákat lőtt ki Harkovra, de a város védelme kitartott.

„Az ilyen támadások az ukrán nép elleni népirtás, háborús bűncselekmény a polgári lakosság ellen!” – mondta.

A golyóálló mellényt és sisakot viselő Szinegubov a közösségi médiában kedd reggel közzétett videóban azt mondta, hogy még korai lenne tudni az áldozatok számát.

Megosztott egy videót, amelyen látható, amint a harkovi területi közigazgatás épületét rakéta találja el és felrobban. A Reuters megerősítette a videó hitelességét.

Oroszország „különleges műveletnek” nevezi ukrajnai akcióit, amelyek célja szerinte nem a területfoglalás, hanem déli szomszédja katonai képességeinek megsemmisítése és az általa veszélyesnek tartott „nácik” elfogása.

És akárcsak Szinegubov, Potockaja is dacos hangot ütött meg, amikor a Haaretznek azt mondta, hogy honfitársai a hagyományos ukrán hazafias „Слава Україні!” (Dicsőség Ukrajnának!) kiáltás helyett a „Русский военный корабль, иди на хуй” (Orosz hadihajó menj a picsába!) kifejezésre váltottak, utalva ezzel ukrán katonák egy csoportjára, akik múlt csütörtökön nem voltak hajlandók átadni egy kis szigetet Odessza partjainál.