Hat nappal az orosz támadás kezdete után szinte az összes zsidót evakuálták a népszerű breszlevi zarándokhelyről, írja az Arutz Sheva.

Néhány napja írtuk, hogy az umáni zsidók nem tervezik a távozást, azonban kevesebb mint egy héttel az ukrajnai orosz invázió kezdete óta az ukrajnai Umán városában maradt zsidók száma mindössze negyvenre csökkent.

A civileket az elmúlt napokban evakuálták a városból, miután múlt csütörtökön kitört az orosz-ukrán háború.

Pénteken, egy nappal az invázió kezdete után, a harcok során megöltek egy umáni lakost, ami pánikot keltett és sokakat a város elhagyására késztetett.

Az Umánban – a breszlevi hászid mozgalom népszerű zarándokhelyén, ahol a mozgalom alapítója, a breszlevi Náchmán rabbi (ז״ל) sírja található – maradt negyven zsidó felkészül a rendkívüli állapot alatti életre, és imaórákat és előadásokat tervez a helyi vallási tanteremben.

Shlomo Rosilio, a Hatzalah Ukrajna vezérigazgatója felszólított minden Ukrajnában élő zsidót, hogy hagyja el az országot.

„Itt percről percre romlik a helyzet. Felszólítok minden izraeli állampolgárt, aki még képes elhagyni Ukrajnát, hogy tegye meg, de maradjon velünk kapcsolatban, hogy ne szegje meg a kijárási tilalmat vagy más helyi biztonsági utasításokat”.