Hazánkban a fánk és a latkesz a két legismertebb chanukai étel. A világ más pontjain azonban csodálkoznának, hogyha ezeket említenénk az ünnep tipikus csemegéiként. Az alábbiakban nyolc chanukai ételt mutatunk be röviden.

Bunuelos

Eredete: Spanyolország

A szefárd zsidók egyik chanukai étele. Lényegében egy édes tészta, melyből mini labdaszerű golyókat gyúrnak vagy lapossá formázzák, majd olajban kisütik.

Keftes

Eredete: Spanyolország, Szíria

Palacsinta szerű olajos étel, melynek a cukkini az alapanyaga.

Keftes

Gulab jamun kala jam

Eredete: India

Az indiai zsidók hagyományos chanukai étele, mely édes waffel tésztából készül, tejjel, golyókat formálnak belőle, kisütik és cukorsziruppal tálalják.

Gulab jamun kala jam

Lengyel almatorta

Eredete: Lengyelország

Szokás “zsidó almatortának” is nevezni, a vajat az olaj helyettesíti.

Zengoula

Eredete: Irak

Olajban sült édesség, tésztája a fánkéhoz hasonlít. Az iraki zsidók évszázadokon keresztül a chanukai csodára emlékeztek fogyasztásával.

Zengoula

Sajtos blintzes

Eredete: Közép-Európa

Palacsintához hasonló étel, melyet hagyományosan az askenáz zsidók fogyasztottak a tej és a chanuka kapcsolata miatt. (ld. a borítóképen)

Loukoumades

Eredete: Görögország

Fánkszerű édesség, melyet mézes sziruppal fogyasztanak a görög zsidók.

Loukoumades

Frittelle di chanukah

Eredete: Olaszország

Gyémánt alakú fánkszerű édesség, mézzel szokás tálalni.

Felhasznált forrás: