Chanukai ételek a nagyvilágban
Hazánkban a fánk és a latkesz a két legismertebb chanukai étel. A világ más pontjain azonban csodálkoznának, hogyha ezeket említenénk az ünnep tipikus csemegéiként. Az alábbiakban nyolc chanukai ételt mutatunk be röviden.
Bunuelos
Eredete: Spanyolország
A szefárd zsidók egyik chanukai étele. Lényegében egy édes tészta, melyből mini labdaszerű golyókat gyúrnak vagy lapossá formázzák, majd olajban kisütik.
Keftes
Eredete: Spanyolország, Szíria
Palacsinta szerű olajos étel, melynek a cukkini az alapanyaga.
Gulab jamun kala jam
Eredete: India
Az indiai zsidók hagyományos chanukai étele, mely édes waffel tésztából készül, tejjel, golyókat formálnak belőle, kisütik és cukorsziruppal tálalják.
Lengyel almatorta
Eredete: Lengyelország
Szokás “zsidó almatortának” is nevezni, a vajat az olaj helyettesíti.
Zengoula
Eredete: Irak
Olajban sült édesség, tésztája a fánkéhoz hasonlít. Az iraki zsidók évszázadokon keresztül a chanukai csodára emlékeztek fogyasztásával.
Sajtos blintzes
Eredete: Közép-Európa
Palacsintához hasonló étel, melyet hagyományosan az askenáz zsidók fogyasztottak a tej és a chanuka kapcsolata miatt. (ld. a borítóképen)
Loukoumades
Eredete: Görögország
Fánkszerű édesség, melyet mézes sziruppal fogyasztanak a görög zsidók.
Frittelle di chanukah
Eredete: Olaszország
Gyémánt alakú fánkszerű édesség, mézzel szokás tálalni.
Felhasznált forrás: