2021. február 25-én köszönt ránk purim ünnepe. Idén sajnos (mint már tavaly is) más lesz, mint ahogy megszoktuk. Purimhoz 4 micva tartozik. Mi most az egyik teljesítésében segítünk!

Nézzük át a purimi micvákat!

Megilla: Eszter könyve, szó szerinti jelentése: tekercs. A mai napig tekercsből olvassák fel a purimi történetet a zsinagógákban. A könyv szövegét purimkor kétszer kell hallanunk/olvasnunk. Először Purim bejövetelekor, este, másodszorra pedig purim napján, napnyugtáig.

Mátánot la’evyonim: Adomány a szegényeknek. Legalább két embernek kell pénzadományt adnunk.  Mégpedig legalább annyit, hogy egy purimi étkezés kijöjjön belőle. (Izraelben szervezetek foglalkoznak azzal, hogy a felajánlott pénzekből a megfelelő helyre étel jusson purimra.)

Misloáh mánot/Slách monesz: Purimkor legalább egy barátunknak kell kisebb ajándékot küldeni. Ennek a csomagnak legalább kétféle, azonnal fogyasztható ételt/italt kell tartalmaznia. Az ajándékot közvetítő által szokás átadni, még akkor is, hogyha egy helyen tartózkodunk azzal, akinek szánjuk a csomagot.

Misté: Ünnepi étkezés. Mivel a purimi történet idején a zsidók testét akarták megsemmisíteni, ezért testünket is tápláljuk ilyenkor egy kiadós étkezés keretében.

Mi a Slách monesz “had”művelettel ahhoz akarunk hozzájárulni ahhoz, hogy purim napján, azaz február 26-án (péntek) eljuttassunk csomagokat (max. 1 kiló) egyik embertől a másikig, hiszen a micva csak úgy teljesül, hogyha egy harmadik fél által kerül átadásra! Hagyjuk ki a Postát és az egyéb kiszállítással foglalkozó cégeket! Jelentkezz, hogyha kivinnél csomagot, de akkor is, hogyha küldenél valakinek!! Ne felejtsétek, 2021. február 26 délelőtt (sábesz miatt) a kézbesítés ideje! Tegyél Te is jót a közösségért!! Csak Budapest határain belül él az Akciónk!!!

Jelentkezés, érdeklődés: info@zsblog.hu

Jelentkezési határidő: 2021.02.23. (kedd)

Z”l Chana bat Dovid Jehudá