Tisri hónap 15-én kezdődik szukot (2021.09.20). Nézzük meg, hogy miket érdemes kiemelni az ünneppel kapcsolatban.

Mi az ünnep tórai eredete?

“A hetedik hónap (tisri) tizenötödik napján van a sátrak ünnepe hét napon át az Ö.valónak” (3Mózes 23:34)

´“Sátrakban lakjatok hét napon át; mindenki lakjék sátrakban. Tudják meg nemzedékeitek, hogy sátrakban lakattam Izrael fiait midőn kivezettem őket Egyiptomból.” (3Mózes 23:42-43)

“Hét napon át ünnepeld a Szukot ünnepét, mikor betakarítod termésed a szűréről, a présházból. És örülj ünnepeden…És vigadj…” (5Mózes 16:13-15)

Szukoti csokor (árbá minim-négy “fajta”)

´Egy magyarázat szerint minden növény más-más típusú zsidót szimbolizál. A luláv, a pálma levele, melynek gyümölcse ízes, ám nincs illata, azokat a zsidókat jelképezi, akik Tórát tanulnak, de nem végeznek jócselekedeteket. A jó illatú, ám gyümölcsöt nem érlelő mirtuszág, a hádász szimbolizálja a jócselekedeteket gyakorló, de Tórát nem tanuló zsidókat. Az ízetlen-szagtalan fűzfaág, az árává azokra utal, akik sem Tórát nem tanulnak, sem a jócselekedetekben nem jeleskednek. Végül az illatos-ízletes citrusféle, az etrog azokat jelképezi, akik Tórát is tanulnak és jócselekedeteket is végeznek. Ahogy az ünnepi csokor nem használható, ha akárcsak egy növény is hiányzik belőle, ugyanúgy a zsidó népnek is minden egyes tagjára szükség van, függetlenül attól, hogy Tóra tudós-e vagy tanulatlan, gyakorolja-e a micvákat, vagy sem. A zsidó nép, ahogy a szukkoti csokor, csak egységben teljes.

A négyes szám, a négy embertípus egy másik zarándokünnepen, Peszáchkor is megjelenik, mégpedig a Hágádában, a négy fiú személyében.

Mit érdemes tudni még szukotról?

Legnagyobb micva a szukában (sátorban, amit kimondottan erre a célra készítettünk) ülés, lakás, étkezés.

A hagyomány szerint szukot napjain különleges vendégek látogatnak el sátrainkba. Jiddisül: uspizin. Ábrahám, Izsák, Jákob, Mózes, Áron, József és Dávid király látogat meg minket ezen különleges napok alatt. Mindegyik vendégnek van egy speciális, rá jellemző tulajdonsága, ami az adott napon fontosabb szerepet kap.

Szukot félünnepének utolsó napja Hosáná rábá, ekkor már nem kell szukában tartózkodni és a négy növény micvája is megszűnik.

Hosáná rábákor kerül fel az égbe az „ítélet”, azaz melyik könyvbe kerültünk.

Smini áceret (a gyűlekezés 8.-ja): Különálló ünnep. 7+1, gálutban 8+1. Áceret szó lezárást jelent.

Szimchát Tóra (A Tóra örömünnepe): Tisri 22., gálutban tisri 23. Befejezzük a Tórát és egyből újra is kezdjük.

Chág szukot száméáh!