Utánanézve a kanadai zsidók helyzetének, történelmének, a kettősség fogálmával tudom összefoglalni leginkább az észak- amerikai állam zsidósághoz való viszonyulásának egykori és részben jelenlegi helyzetét.

Kanadában sok jogegyenlősítést elősegítő kérdést már akkor megoldottak, amikor Európában erről még csak álmodni sem lehetett, viszont időnként a politikai vezetés meggondolatlanul döntött, nem figyelve a következményekre. A részletekbe röviden, a teljesség és a kezdetek bemutatása nélkül avatom be Kedves Olvasóimat.

1768-ban építették fel az első zsinagógát Kanadában, mégpedig Montreálban. 1832-ben, az akkori törvényhozás teljesen egyenlő, a katolikusokkal azonos jogokkal ruházta fel a zsidó lakosságot, főleg egy izraelita származású törvényhozó, Ezekiel Hart munkásságának köszönhetően. A zsidó lakosság számának növekedése- az orosz progromok hatására- az 1880-as években felgyorsult. 1880 és 1930 között az országban 155 ezerre nőtt a zsidók lélekszáma. 1872-ben, Henry Nathan személyében megválasztották az első izraelita származású országgyűlési képviselőt. Az I. világháború alatt csökkent az országba áramlás mértéke, a háborút követően meg is változtatták a migránsokra vonatkozó törvényt; jó néhány állam lakosának megtiltották a Kanadába való bevándorlást.

1939 júniusában, 907 menekülttel a fedélzetén egy gőzhajó Németországból Hawaii felé tartott, a hajón utazók érvényes vízummal rendelkeztek, azonban a szigeten megtiltották a személyek partraszállását. A menekültek csak az Egyesült Államok és Kanada jóindulatában bízhattak. Sajnálatosan ezúttal egyik észak- amerikai ország sem jeleskedett humanizmusban, mondván, nem országuk belügye. A hajónak végül vissza kellett térnie Németországba.

A szigorú bevándorlási politika ellenére közel 40 000 holocaust túlélőnek mégis sikerült letelepednie a világ második legnagyobb területű államában. Manapság, egyes források szerint Kanadában a világ hatodik legnagyobb izraelita közössége található. 2010-es adatok alapján 375 ezer zsidó származású személy lakik az északi országban, a többség Ontario és Quebec tartományban él. Sajnálatos módon napjainkban növekszik az antiszemita támadások száma, 2009-ben például 113 ilyen jellegű eseményt regisztráltak.