A humusz Izrael egyik nemzeti étele. Leggyakrabban párve változatát (se nem tejes, se nem húsos) árulják, hogy kósersági szempontból minden típusú étel mellett fogyasztható legyen (akár tejes, akár húsos).

Amikor a zsidó bevándorlók elkezdtek a jelenlegi Izrael területére érkezni Európából, számos ételt átvettek a helyi lakosságtól, köztük a humuszt is. Az étel a mizrachi zsidók (keleti) konyhájában is nagy népszerűségnek örvendett, akik az arab világ országaiban éltek.
Az említett mizrachi lakosság magával hozta Izrael földjére az étel egyedi variációit szülőföldjéről. Létezik olyan verzió, melyet sült padlizsánnal tálalnak, de például az iraki zsidók főtt tojással fogyasztják. A marokkóiaknál pedig létezik az ételnek leves verziója is. Az afrikából érkező zsidók pedig tojással, paradicsommal és reszelt sajttal készítik az ételt.
A mizrachi zsidók vagy arabok által üzemeltetett éttermek gyakran melegen tálalják a humuszt, mely puhított csicseriborsót, szódabikarbonátot, fokhagymát, olíva olajat, köményt és thinát tartalmaz.
Egy szerző a humuszt Szíria legnépszerűbb és legismertebb ételének nevezte, mely az étkezőasztal kötelező kelléke. Ciprus mind török, mind görög részén a helyi konyha meghatározó része. Törökországban pedig a meze kelléke, melyet sonkával tálalnak.
A hagyományos humusz fő összetevője a csicseriborsó, mely proteint, B vitamint, magnéziumot és sok más,a szervezetünk számára fontos tápanyagot tartalmaz. Bár kalóriatartalma nagyban függ összetevőitől, átlagosan 100 gramm 170 kalóriát tartalmaz. Tehát az étel nem csak finom és egészséges, de még nem is igazán hizlal.

Csicseriborsó

Az étel az USA-ban
2006-ban az amerikai háztartások 12 százalékában, 2009-ben 17 százalékában, míg 2016-ban már 25 százalékában fogyasztottak humuszt. 2016-ban a Sabra Dipping Company a humusz piac 62 százalékos részesedését mondhatta magáénak és akkori becslések szerint 2017-ben 1 milliárd dollárért árultak az ételből. Az amerikai farmerek gyorsan észrevették a növekvő piacot, így évről évre több csicseriborsót termesztenek.  Sok, korábban dohánnyal foglalkozó farmer váltott át csicseriborsó termesztésre.
Egy egyszerű recept
Hozzávalók:

-50 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is lehet)

-2 gerezd fokhagyma

-2 db citrom

-2 ek olívaolaj (+ a tálaláshoz)

-3 ek tahini (szezámkrém)

-só

-bors

ELKÉSZÍTÉS

A konzervet kibontjuk, lábasba öntjük a lével együtt, és felforraljuk. Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a fokhagymát, kifacsarjuk a citromok levét. Amikor a csicseriborsó forr, lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, és a levét félretesszük.

A csicseriborsót a fokhagymával krémesre turmixoljuk egy robotgéppel, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat és a tahinit. Megsózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. Ezután a félretett főzőléből apránként hozzákeverünk annyit, hogy kissé folyós legyen a krém. (Később majd megszilárdul!) 2 órára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt tányérra szedünk belőle, kis mélyedést nyomunk a közepébe, és egy kevés olívaolajat öntünk rá. Pitával vagy kenyérrel mártogatjuk.

A recept forrása: http://www.mindmegette.hu/humusz.recept/