Egy nappal a görög miniszterelnök, Ciprasz, jeruzsálemi látogatása után, a görög külügyminiszter, Nikos Kotzias, arról tájékoztatta Benjamin Netanyahu-t, hogy Görögország szembemegy az EU elvárásaival.

Egy nappal a görög miniszterelnök, Ciprasz, jeruzsálemi látogatása után, a görög külügyminiszter, Nikos Kotzias, arról tájékoztatta Benjamin Netanyahu-t, hogy Görögország szembemegy az EU elvárásaival. Az Unió a “Product from the West Bank (Israeli settlements)” címkézést kezdeményezi a “Made in Israel” helyett, az olyan területeken gyártott termékekre, melyek az 1967-es határok előtti területeken kívül készülnek.

Az Európai Unió elvárja tagországaitól, hogy fogadják el kezdeményezésüket. Görögországon kívül, Magyarország is jelezte a rendelkezéssel való egyet nem értését. Szijjártó Péter szerint ez nem egy hatékony eszköz, irracionális és nem járul hozzá a zsidó-arab békéhez, viszont károkat okoz.

Novemberben Angela Merkel kifejtette álláspontját a kérdéssel kapcsolatban. Szerinte sem járulna hozzá az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához a címkézésbeli módosítás. Azonban mind a mai napig nem foglalt Németország egyértelmű álláspontot a kérdéssel kapcsolatban.