Ukrajna főrabbija felszólította az oroszországi zsidókat és nem zsidókat egyaránt, hogy tiltakozzanak Oroszország folyamatban lévő inváziója ellen és megátkozta azokat az oroszokat, akik hallgatnak és „bűnrészesek” a háborúban, írja az Arutz Sheva.

„Ezt a felhívást az oroszországi rabbikhoz, az oroszországi zsidókhoz és egyszerűen az orosz emberekhez intézem, egyetlen üzenettel: állítsák le a háborút. Ne higgyétek el, amit a televízióban mondanak nektek, hazudnak! Itt háborús bűnöket követnek el” – mondta Mose Reuven Azman rabbi, Ukrajna főrabbija, a Chábád mozgalom tagja.

Egy szerdán közzétett videós nyilatkozatában Azman rabbi az ukrán civilek helyzetét siratta, hiszen sokan szenvednek az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól, valamint az orosz hadsereg tüzérségi és légitámadásaitól.

„Az orosz hadsereg, amely 1941-ben legyőzte a nácikat, ma Kijevet, Harkovot, Odesszát bombázza. A civil lakosságot!”.

“Tegnap zsidók és nem zsidók hívtak egész Kijevből humanitárius segítséget kérve. Minden egyes nap azon dolgozom, hogy segítsek az ártatlan civileknek és lakosoknak; idős embereknek, nőknek és gyerekeknek – nagymamák hívnak fel, hogy meg fognak halni, ha nem kapják meg a gyógyszereiket, anyák hívnak fel, hogy a gyerekeik szenvednek a bombázások és az élelmiszerhiány miatt.”

„Az önkénteseink életveszélyben vannak. De én nem mentem el, még mindig itt vagyok, mert törődöm az emberekkel és nem hagyhatom magára a közösségemet. Én vagyok Ukrajna főrabbija.”

„Sokáig hallgattam, de nem tudok tovább hallgatni. Kedves oroszok, kedves zsidók – minden ember, aki nem közömbös.

„Ne feledjétek, hogy aki nemtőrödöm és aki halkan beleegyezik, az bűnrészes ebben a bűntényben. Egy háborús bűntettben! Emberiség elleni bűntettben! Ezt nem a tévé alapján mondom, hanem azt mondom, amit itt magam látok.”

„Még a legrosszabb rémálmomban sem gondoltam volna, hogy itt, ahol születtem, ahol iskolába jártam és ahol sok barátom van, ott az orosz gránátoktól kell elpusztulnom.”

„Az emberek a világ minden tájáról hívnak, zsidók és nem zsidók. Arabok is hívnak Izraelből és támogatnak.”

„Amikor az izraeli hadsereg rakétát lő ki, akkor nagy pontosságú rakétákat használ… hogy, Isten ments, hogy a civileknek ne essen baja.”

„De itt? Nézd meg a videókat! Ezt nem mutatják meg! Grad-rakétákkal lőnek. A Gradok nem nagy pontosságú fegyverek. Gradok, tankok, ballisztikus rakéták, repülőgépek. Mi folyik itt? Háború. Háború! Emberek, ébredjetek fel, könyörgöm!”

„Ha, Isten ments, meg kell halnom, legyenek átkozottak azok, akik hallgatnak és bűnrészesek ebben a szörnyű bűntettben.”