A gefilte fish talán az egyik legismertebb zsidó étel. Sábeszi vacsorák elmaradhatatlan kelléke, mely egyes ünnepnapokon is feltűnik az asztalon. Az étel neve azt jelenti magyarul: töltött hal.

Íme néhány tény erről a különleges ételről:

  • Eredetileg askenáz háztartásokban tálalt étel
  • A mai Lengyelországban “zsidó jellegű hal” a neve, melyet karácsony este (is) fogyasztanak
  • Hagyományosan pontyot, csukát használtak elkészítéséhez, manapság már lazacból is készítenek gefilt fish-t, de vannak halat nem tartalmazó, vegetáriánus változatok is
  • A töltött hal gazdaságos, kiadós étel, így még a jó pár száz évvel ezelőtt élő kelet-közép európai szegény családok sábeszi asztalára is kerülhetett hal (amit szokás szombaton fogyasztani)
  • Édes és sós verziója is létezik. A készítés módja utalhat arra, hogy ki honnan származott, például a litvis zsidók hagyományosan borssal ízesítették az ételt, míg a galiciaiak cukorral
  • Egy magyarázat szerint azért készítették az első gefilte fish-t, hogy ne szegjék meg a “kiválasztás/elválasztás” szombati tilalmát, melyet a halszálka eltávolítása jelent(het)

Íme egy recept elkészítéséhez:

Gefilte fish (gefilte fisch)