Fogalomtár sorozatunk ezen részében chanukával kapcsolatos szavakat vizsgálunk. A csoda ünnepével kapcsolatban a köveztkező kifejezéseket gyűjtöttük össze:

Chanuka: Szó szerint: felavatás. Chanuka a Szentély felavatásának ünnepe is. Miután legyőzték a makkabeusok a görögöket, a Szentély romjai között egy kis korsó olajat találtak, ami egy napra lett volna elegendő, azonban nyolc napig kitartott, amíg felavatták a Szentélyt.

Chanukia: chanukai gyertyatartó, melynek kilenc ága van. Minden nap eggyel több gyertyát gyújtunk meg benne, a szolgagyertya segítségével, az ünnep nyolc napja alatt. A kilencedik ág a szolgagyertya helye (sámesz).

Sámesz: szolgagyartya ld. Chanukia

Makkabeusok: Juda Makkabi által szervezett, vezetett zsidók csoportja, akik legyőzték a görög támadókat a Szentélynél.

Trendelli (jiddis:dreidel, héber:szevivon): Ősi zsidó játék, mely egy négyoldalú pörgettyű. Oldalain a következő szavak kezdőbetűi találhatóak: Nész Gádol Hájá Po/Sám(po, ha Izraelben vagyunk, sám Izraelen kívül), azaz Nagyon Csoda Történt Itt/Ott. A  játékot eredetileg titokban Tórát tanuló gyermekek játszották. A görögök tiltották a tanulást, így amikor szem elé kerültek, a gyerekek elővették a játékot. A trenderli az egyik legismertebb zsidó játék a Földön.

Olíva olaj: Az egyik csoda, melyre chanuka ünnepén emlékezünk, az olajé. A Szentélyben a görög csapatok mindössze egyetlen napra elegendő olajat hagytak meg bontatlanul, ami végül nyolc napon keresztül kitartott. Ez pedig olíva olaj volt.

Latkesz: Az egyik legismertebb chanukai étel. Hagyományosan krumpliból, hagymából készül és olajban sütik ki. Innen ered chanukai étel mivolta.

Fánk: Chanukakor a gyermekek kedvenc eledele. Fogyasztása az ünnepen szintén magas olajtartalma miatt terjedt el.