Ebben a bejegyzésben olyan honlapokat gyűjtöttem össze, melyek zsidó szempontból érdekesek, hasznosak lehetnek. A 10-es lista természetesen nem teljes. Számos egyéb hasznos honlap létezik témánk szempontjából..Jelen összeállításban nem szerepelnek magyar nyelvű oldalak!

Sefaria.org 

A Sefaria egy online könyvtár, ahol a zsidó vallási irodalom jelentősebb műveivel ismerkedhetünk meg. Az egész Tánách (Tóra, Neviim, Ketuvim), Misna, Talmud és még számos mű megtalálható itt héber és angol nyelven. A honlapon rá lehet keresni szavakra, illetve témák szerint is böngészhetünk. Nagyon hasznos magyarázatokkal is megismerkedhetünk az oldalon.

Bimbam.com

Magas színvonalú videókkal találkozhatunk az oldalon, különböző vallási témákban, egészen az alapoktól. A bimbam gyermekek számára is hasznos, érdekes lehet a rövid, attraktív videók miatt. A weblapon található főbb témák: zsidó ünnepek, értékek és hit, imák és áldások, az élet jelentősebb eseményei, zsidó történelem.

My Jewish Learning-Eli Talks 

Az Eli Talks-ot a zsidó TED-nek (a jewish learnings egyik aloldala) szokás nevezni, ahol tudományos előadásokat nézhetünk meg zsidó témakörben. A TED jelmondata: “olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni.”

My Jewish Learning-Jewish Recipes

A sütés-főzés szerelmeseinek ajánlom, szintén a Jewish Learning egyik aloldala. Rengeteg recepttel ismerkedhetünk meg a honlapon sütés-főzés kategóriában. A hagyományos zsidó ételektől a legmodernebbekig találunk recepteket, de a manapság népszerű fine dininggal is találkozhatunk. Az oldal szerkesztői a vegákra, vegánokra is gondoltak. Az ünnepi menüsorok (főleg a peszáchi) jelentős segítséget nyújthatnak, ha valaki kifogyott az ötletekből vagy újítana kicsit.

Aish.com

A nagyon szépen felépített, átlátható weboldalon rengeteg írás található vallási, illetve egyéb zsidósághoz köthető témában. Az aktuális (vagy a következő) ünnepről is több menüpontban foglalkoznak cikkek. 

Yadvashem.org

Az izraeli Yad Vashem Intézet honlapján remek keresési funkció működik, nagyon nagy adatbázisból halászhatunk adatokat, akár saját felmenőinkkel kapcsolatban is. A yvng.yadvashem.org aloldalon nevekre, illetve településekre tudunk rákeresni… Család- és múltkutatók számára igen hasznos lehet.

hebcal.com

Amennyiben nem tudjuk, hogy mikor van a zsidó naptár szerint születésnapunk vagy szerettünk jorcájtja (halálozási évforduló), a hebcal segítségünkre lehet. Mindössze be kell írnunk a polgári dátumot és a program átkonvertálja a zsidó naptárra. 

Myheritage.com

Nem kifejezetten zsidó honlap, azonban családfa készítéshez, rokonok felkutatásához kiválóan alkalmazható. A honlap statisztikái szerint jelenleg 64 millió felhasználójuk van világszerte. A program egy ideig ingyenes, de egy bizonyos pont után fizetőssé válik. Létezik belőle applikáció is.

Myzmanim.com

Írd be, hogy hol tartózkodsz és egyből megtudhatod a fontos időpontokat. Pl. mikor jön be a Szombat, mikor megy ki, mikor kell gyertyát gyújtani, stb.. A myzmanim is rendelkezik applikációval. 

Myjewishlearning.com

A honlap igen sok információt tartalmaz számos témakörben pl. vallás, kultúra, történelem, Izrael. A honlapon feliratkozhatunk hírlevélre is, ezután napi rendszerességgel kapunk aznapra összeállított aktualitásokat. 

Mint a bejegyzés elején írtam, a lista nem teljes. Számos egyéb hasznos zsidó honlap létezik…