Nemrég nyitotta meg kapuit Balatonfüreden a Zsidó Kiválóságok Háza. Az egykor zsinagógaként funkciónáló épületet nagyon szépen felújították, mellé pedig megépítették a Kiválóságok Házát. A zsinagógában, mivel nincs elég zsidó a környéken, nem rendeznek funkciójának megfelelő rendezvényeket. Leginkább különböző kulturális eseményeknek ad otthont az egykori imahely.

A felújított Zsinagóga

A Balaton partján egyedülálló zsidó múzeum leginkább a modernségével, a korszerűségével hívja fel magára a figyelmet. A Kiválóságok Házának megálmodói a XXI. század eszközeivel operálnak. Érintőképernyős számítógépek várják a látogatókat, melyeken ki kell választani több, mint száz zsidó kiválóság közül 5 olyan személyt, akiről az emeleti részen egy másik érintőképernyős számítógépen különböző információkhoz juthatunk. Életük, munkásságuk kerül itt bemutatásra, majd különböző játékokkal (pl. puzzle, memóriajáték) tesztelhetjük, mennyi információt sikerült elsajátítanunk az adott kiválóságról.

A földszinten kiválasztható személyek között szerepelnek különböző tudományterületek képviselői, matematikusok, orvosok, feltalálók, kutatók stb.

A Kiválóságok Háza véleményem szerint egy remek kezdeményezés, de némi kritikával is kell, hogy éljek. Az első dolog, mely feltűnt az volt, hogy a kihelyezett szórólapokon, melyen egy rövid leírás szerepel a Házról, három nyelven informálódhatunk, angolul, németül és magyarul. Az érintőképernyőkön azonban a német nyelv teljesen eltűnik, az angol és a magyar mellett héberül találhatunk információkat a híres emberekről.

Amellett, hogy nagyon újszerű a kiállítás és a modern kor emberének szól, és látszik, hogy a megálmodók valami jót és igényeset akartak alkotni, mégis egy kicsit lezáratlannak, befejezetlennek, időnként elkapkodottnak érzem a kiállítást. Nem látok mögötte koncepciót, nem világos, hogy nekem, mint látogatónak miért kell 5 embert kiválasztani a több, mint százból, eleve miértszerepel ennyi, amikor ez a mennyiség feldolgozhatatlanul sok, áttekinthetetlen. A fenti részen a játékokon kívül, az egyes személyekről szóló leírást pedig bárki elolvashatja az interneten.

Mindemellett mindenkinek szeretettel ajánlom a Kiválóságok Házának megtekintését, Magyarországon egészen egyedülálló múzeumélményben lehet része az idelátogatónak.