A modern technológia jelentősen átalakította a hírfogyasztási szokásokat. Ez a változás a zsidó sajtótermékek esetében is megmutatkozik. A havi, kétheti print orgánumok gyakran nem tudják felvenni a versenyt az online médiával. Napjainkban számos “hírközlő” oldal csak online van jelen. A cikkben ezen oldalak közösségi hálókon elért népszerűségét fogjuk vizsgálni, majd azt is megnézzük, hogy az elmúlt hónapban és negyed évben mennyien látogattak ezen honlapokra.

Bekerülési kritériumok

A vizsgálatba olyan orgánumok kerültek be, melyek legalább egy közösségi hálón megtalálhatók és honlap is tartozik hozzájuk, továbbá magyar nyelvűek. Az egyes oldalakat ábécé sorrendben mutatjuk be! Semmiféle vélemény megjelenítése nem célja ezen írásnak, sokkal inkább az, hogy minél több hírközlő oldalt mutassunk be, ezért ha valami véletlenül kimaradt (és e kritériumoknak megfelel), kérjük, jelezd az info@zsblog.hu -n!!

Facebookon a kedvelők és nem a követők számát vizsgáltuk!

Bennem Élő Eredet

Nem csak hírportál. A honlap- https://bennemeloeredet.hu/, öndefiníciója szerint- leginkább közösségépítés céljára jött létre, melynek a magyarországi vidéki zsidóság a célcsoportja. Csapatukat különböző területeken működő szakemberek alkotják, így igen széles spektrumon mozog érdeklődési körük. A weblap 2021-ben jött létre. Idén átlagosan 3-4-5 naponta tesznek közzé új cikket. A Bennem Élő Eredet Facebookon oldalát (2022. febuár) valamivel több mint 500 ember kedveli (2020. decemberében jött létre). Az oldalon nem csak írásokat, hanem videókat is megosztanak a szerzők.

Instagramon is jelen vannak, valamivel kevesebb, mint 30 követővel.

Kibic Magazin

A Kibic facebook oldalát (mely 2013. szeptemberében jött létre) valamivel több mint 8 200 fő kedveli (2022. február). A cikkírás mellett egy ideje online beszélgetéseket is szerveznek a Kibic munkatársai. Facebook oldaluk névjegyében a következő olvasható: “A Kibic Magazin célja, hogy bemutassa az élő zsidó kultúrát, hogy a holokauszt és az áldozatszerep hangsúlyozása helyett segítse a magyar zsidóságot abban, hogyan élhetik meg pozitívan a zsidóságukat.” (https://www.facebook.com/akibic.hu)

Naponta többször írnak, posztolnak új cikket.

MAZSIHISZ

A zsidó.com honlapjához hasonlóan a www.mazsihisz.hu sem csak hírportál. Számos más hasznos információ található meg az oldalon a hazai zsidóságról.

A MAZSIHISZ Facebook oldala 2011. szeptembere óta működik, jelenleg (2022. február) valamivel több mint 26 500 kedvelője van. Bemutatkozásuk igen rövid; “A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hivatalos honlapja.” Naponta többször írnak és posztolnak új tartalmakat.

Instagramon is megtalálható a Mazsihisz oldala, közel 1 700 követővel (2022. február).

Neokohn

A honlap www.neokohn.hu néhány évvel ezelőtt jött létre. A weboldal impresszumában a következő olvasható: “..zsidó, konzervatív-liberális hír- és véleményportál. Célunk, hogy kézzelfogható közelségbe hozzuk a hazai olvasó számára a szó szoros értelmében életfontosságú kül- és biztonságpolitikai eseményeket, folyamatokat.”… “A Neokohn nem kötődik pártokhoz vagy politikai oldalakhoz. Lapunk a zsidó közösség értékeinek talaján álló, azt megerősíteni kívánó hírportál – és természetesen nem csak zsidó olvasókra számít. Különös figyelemmel vagyunk a zsidó közéletre külföldön és Magyarországon, illetve Izrael és a diaszpóra létkérdéseire.” (https://neokohn.hu/rolunk/)

Facebook oldaluk közel 23 000 kedvelővel rendelkezik (2022.február). Napközben óránként legalább egy írást posztolnak. Az oldalt 2019. januárjában hozták létre. Honlapjuk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az oda látogatóval kapcsolatba kerüljön. Egyrészt, értesítést lehet kérni a friss hírekről, másrészt pop up ugrik fel a www.neokohn.hu megnyitásakor, melyen keresztül like-olni lehet őket a Facebookon.

Szombat

A Szombat zsidó politika és kulturális, havi rendszerességgel megjelenő újság, első lapszámuk 1989. novemberében látott napvilágot. Honlapjukon, www.szombat.org digitálisan is meg lehet venni lapszámaikat, akár egyenként is. Print és online változata is ugyanannyiba kerül. A Szombat Facebook oldalát jelenleg (2022. február) valamivel több mint 8 000 ember kedveli. Naponta többször tesznek közzé új írásokat. Instagramon nincsenek jelen.

Zsidó.com

Az EMIH és a Chábád Mozgalom honlapja, www.zsido.com, mely nem csak híreket tartalmaz. Könyvtárában számos zsidó vallási anyag olvasható, magyar nyelven. Emellett a Gut Sábesz és az Egység újság is elérhető a weblapon, melyek print formátumban is megjelennek. A Neokohn-hoz hasonlóan, a honlap megnyitásakor felugrik a kérdés; szeretnénk-e azonnal értesítést kapni, amikor új írásuk jelenik meg.

A zsidó.com Facebook oldala 2012. februárjában indult el, jelenleg (2022. február) közel 13 000 ember kedveli. A naponta többször posztolt hírek mellett, minden nap (Szombat kivételével) online tanításokat nézhet meg a Virtuális Bét Midrásban (Tanház) a nagyérdemű.

Instagramon is megtalálható a zsidó.com, közel 300 követővel (2022. február).

ZSIMA

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet 2020. nyarán jött létre. A honlapon a hírekre fókuszálnak a szerkesztők.

A ZSIMA Facebook oldalán a következő olvasható: “Egyesületünk célja a zsidó vallásgyakorlás elősegítése, továbbá minden olyan tevékenység támogatása, mely harmonikussá teheti a többségi társadalom és a magyar zsidóság együttélését.” (https://www.facebook.com/zsima.hu) Valamivel több mint 400 emberi kedveli az oldalt. Az elmúlt időszakban naponta átlagosan kétszer tesznek közzé új írást, posztot.

A ZSIMA az Instagramon is megtalálható, 40 követővel (2022. február).

Izraelben működő és/vagy Izraellel kapcsolatos oldalak

Izraelinfo

A nevéből is következően, nem meglepő módon, Izraelt valamilyen szempontból érintő kérdésekkel, hírekkel foglalkozik a weblap. Újságíróinak jelentős része Izraelben él. Már a kezdőlapon láthatjuk, hogy a különböző szociális felületeken, mennyi követőjük van.

Faceook oldalukat 2016. áprilisában hozták létre, bemutatkozásuk a következő: “Az Izraelinfo.com egy non-profit, független internetes újság. Izraeli vonatkozású eredeti híreket, elgondolkoztató, kritikus és időnként vitaindító véleménycikkeket és esszéket publikál.” (https://www.facebook.com/izraelinfo) Jelenleg (2022. február) több mint 11 000 fő kedveli az oldalt.

Instagramon közel 3 000 követővel rendelkeznek.

Új Kelet

Az Új Kelet című újság 1948. (Izrael megalapításának éve) óta jelenik meg a Zsidó Államban. Az ujkelet.live honlap impresszumában a következő olvasható: “Az Új Kelet-online izraeli zsidó politikai online hírportál, valamint a Drory Izraeli-Magyar Könyvtár és az Izraeli-Magyar Írószövetség (IMISZ) közös online felülete.”  (https://ujkelet.live/impresszum/)

Új Kelet online néven a Facebookon 2016. januárja óta vannak jelen, valamivel több mint 3 500 kedvelővel. Naponta többször, esetenként óránként jelennek meg új írásaik. Egy ideje az oldal munkatársai Podcastot is készítenek.

A bemutatott adatok

Egy kicsit más számokat látunk, ha nem a like-okat nézzük..

A similarweb.com egy olyan honlap, melyen statisztikákat láthatunk honlapok látogatottságáról. A fent megnevezett weblapok 2022. januári látogatottsági adatait vetem össze egymással. Fontos megjegyezni, hogy akad olyan honlap a vizsgáltak között, mely nem csak híreket tartalmaz, tehát nem feltétlenül azért keresik azt fel a látogatók, mert cikket/cikkeket szeretnének olvasni. Továbbá a similarweb a havi 5 000 látogatónál kevesebbel rendelkező oldalakról nem közöl pontos számot, csak annyit, hogy 5 000 alatt (a táblázatban, diagramon ezen oldalakat egységesen 5 000 látogatószámmal jelöltük).

A honlap látogatóinak száma (2022. január)
bennemeloeredet.hu 5000
akibic.hu 19545
mazsihisz.hu 94611
neokohn.hu 406171
szombat.org 40381
zsido.com 77308
zsima.hu 5000
izraelinfo.org 13276
ujkelet.live 5000

 

A kép nem lenne teljes (természetesen így sem az), ha csak egy hónapot vizsgálnánk. Ezért összevetettük a honlapok elmúlt három havi látogatószámát is.

A honlap látogatóinak száma (2021. november, december és 2022. januárban, összesen)
bennemeloeredet.hu 16099
akibic.hu 69620
mazsihisz.hu 263690
neokohn.hu 1176000
szombat.org 139884
zsido.com 238263
zsima.hu 5000
izraelinfo.org 53540
ujkelet.live 8388

 

 

Amennyiben azt vizsgáljuk, hogy egy látogató mennyi időt tölt egy-egy honlapon, ismét érdekes eredményeket kapunk:

Egy weblaplátogatás átlagos hossza (2022. január, perc, másodperc)
ZSIMA n.a
MAZSIHISZ 6:56
Bennem Élő Eredet 4:42
Szombat 2:00
Neokohn 1:55
Izraelinfo 1:52
Zsidó.com 1:16
Kibic Magazin 0:54
Új Kelet 0:24

Azt is megvizsgáltuk, hogy egy látogató átlagosan hány oldalt néz meg az adott honlapon egy látogatáskor:

Egy látogatáskor hány oldalra kattint egy látogató, átlagosa, (2022. január)
MAZSIHISZ 4,02
Bennem Élő Eredet 2,7
Szombat 2,68
Kibic Magazin 2,57
Neokohn 2,15
Zsidó.com 1,93
Izraelinfo 1,81
Új Kelet 1,31
Zsima 1

A különböző eredményekből látszik, hogy mennyire nehéz eldönteni, hogy melyik zsidó híroldal sikeres vagy kevésbé sikeres. Természetesen minden oldal esetében létezik egyéni mérce, amit mi, felhasználók nem ismerünk.

Felhasznált források:

www.bennemeloeredet.hu

https://www.facebook.com/bennemeloeredet

https://www.facebook.com/akibic.hu

https://akibic.hu/

www.mazsihisz.hu

https://www.facebook.com/mazsihisz

www.neokohn.hu

https://www.facebook.com/Neokohn

www.szombat.org

https://www.facebook.com/szombat.folyoirat

www.zsido.com

https://www.facebook.com/Zsidocom

www.zsima.hu

https://www.facebook.com/zsima.hu

www.izraelinfo.org

https://www.facebook.com/izraelinfo

https://ujkelet.live/impresszum/

https://www.facebook.com/ujkeletlive

pro.similarweb.com