Kevesebb, mint egy hónap és kezdődik az egyik legkedveltebb zsidó ünnep, a chanuka, a csoda ünnepe.

Az ünnep lényegéről írtam már az előző években, így most inkább néhány érdekességet szeretnék megosztani veletek:

– Chanuka nyolc napja alatt közel 17 és fél millió fánkot esznek meg Izraelben! 🙂 (Ha belegondolunk ez nem is annyira sok, ha azzal számolunk, hogy körülbelül 8 millióan laknak az országban.)

– A Szentélyben a menóra aranyból készült, manapság szinte minden anyagból gyártanak chanukiákat. A világ legnagyobb chanukiája 975 centiméter magas Brooklynban található egy park közelében, évről évre mindenki megcsodálhatja.

– A trendeli nevű játékot eredetileg titokban Tórát tanuló gyermekek játszották. A görögök tiltották a tanulást, így amikor szem elé kerültek, a gyerekek elővették a játékot. A trendeli vagy jiddisül dreidel az egyik legismertebb zsidó játék a Földön. Négy betű szerepel rajta: nun, gimel, hé, pé/sin= Nagy Csoda Történt Itt/Ott, attól függ, hogy Izraelben vagy a galutból szemléljük az eseményeket.

– Chanuka 8 napja alatt összesen 44 darab gyertyát gyújtunk meg. Minden este eggyel többet az úgynevezett sámesz (szolgagyertya) segítségével.

– a chanukiát az ablakba vagy ajtóban tesszük, hogy hirdessük a csodát, ami a zsidó néppel történt, a gyertyákat sötétedés után gyújtjuk meg.