Sorozatunk ezen részében Olaszországot vesszük górcső alá zsidó szempontból. Egy kutatás szerint a magyar főváros lakói körében az egyik legnépszerűbb úti cél a dél-európai állam.

A Zsidó Világkongresszus adatai szerint körülbelül 30 000 zsidó él napjainkban Olaszországban (más kutatások szerint 40 000-re tehető a helyi zsidók lélekszáma). A legtöbben Rómában élnek, becslések szerint az olasz főváros izraelita lakossága 15 000 főre tehető. Az ország második legnagyobb közössége Milánóban található (10 000 fő). Valamivel több, mint ezer fős közösség található Torinóban, Firenzében és Livornóban.

Olaszországban askenáz, szefárd valamint líbiai és perzsa zsidókkal is találkozhatunk, nagyon vegyes és sokszínű a helyi izraelita társadalom. Az 1960-as évek végén és a 1970-es évek elején megközelítőleg 3000 zsidó érkezett Líbiából. A változatosság az imarendben is megjelenik, sok helyen az askenáz és szefárd rituálé keverékével találkozhatunk. Emellett kialakult az úgynevezett “minhág Romí” (római szokás), ami a római, valamint a “minhág Italiani” (olasz szokás), mely főleg az észak-olasz városokban követendő imabeli és hitbeli szokásokat jelenti.

Fal a római gettóban

Kóser étterem működik Rómában, Firenzében, Milánóban, Velencében és Bolognában. Zsidó iskola pedig a fővároson kívül Milánóban, Torinóban és Triestben található. Rómában zsidó múzeumba is ellátogathatnak az érdeklődők, míg Velencében kihagyhatatlan az egykori gettó területének felfedezése.

A firenzei zsinagóga

Firenzében a képen látható zsinagóga a turisták kedvelt célpontja, a felsőbb szinteken múzeum működik az épületben.

Bolognában egy rendkívül érdekes sülben imádkoznak a helyiek. Egy nagyon modern, viszonylag kicsi imahely áll a helyi és külföldről idelátogatók rendelkezésére.