Zsidó szimbólumok című írásunk első részében néhány alapjelképet néztünk át, mint pl. a mezuza, Tóra, Menóra stb. A mostani bejegyzésben is a zsidóság számára fontos tárgyak kerülnek bemutatásra.

Sófár Image result for shofar

Kosszarvból készült kürt. Az ősi Izraelben e hangszerrel jelezték az új hónap kezdetét. A zsidó naptár szerinti Elul hónap (kb. augusztus-szeptember) első napján kezdik el fújni és végigkíséri Ros Hásánát (Zsidó Újév) valamint Jom Kipur (Az Engesztelés Napja) ünnepét. Szombaton nem fújják meg a hangszert.

Ros Hásánákor előírás 100 sófárhangot hallani.

Manapság nem csak kosszarvból készítenek sófárt.

Kipa

A vallásos zsidó férfiak egész nap kipát, vagy valamilyen más fejfedőt hordanak. A Talmud azt mondja, hogy azért kell valamit a fejen viselni, hogy az ember mindig tudja, hogy van valaki felette az égben. Izraelben a különböző vallási irányzatoknál eltörő kipák viselése terjedt el, pl. kötött kipát  a vallásos cionisták hordanak stb.

 

Tfilin

A zsidó férfiak bár micvójukra, nagykorúvá válásukra (13 év) kapnak tfilint. A tfilint imaszíjként szokták lefordítani. Két fekete négyszögletes dobozkából áll, melyekben pergamentekercsekre 4 tórai szakasz van írva.

A vallásos zsidók szombat és az ünnepnapok kivételével minden nap magukra teszik.

A tfilin szóban megtalálható a tfilá, azaz ima szó.

Az, hogy pontosan hogy is néz ki a tfilin, a szóbeli tanból tudható meg. Az írásbeli források csak az előírást tartalmazzák, pontos definíciót nem adnak a tfilin kinézetére vonatkozóan.

Szédertál

Peszách első két estéje az úgynevezett széder esték (Izraelben csak 1. este). A széder szó rendet jelent. Ezen az estén (estéken) ugyanis mindennek megvan a sorrendje. A szédertálon a következő ételek találhatóak: tojás, keserű fú, csontos hús, zöldség, torma, chároszet (alma, dió és bor keveréke).

 

PászkaImage result for matzah

Szintén Peszách ünnepéhez kapcsolódik. Kovásztalan kenyér, a szegények kenyerének is szokás nevezni. Az ünnep nyolc napja alatt nem fogyasztunk semmilyen kovászos ételt. Van, aki ezen időszakban csak pászkát eszik.

 

 

 

A sorozat első része itt olvasható:

Zsidó szimbólumok 1. rész