Meg kell kérdezni magamtól, hogy mivel vagyok most előrébb mint tavaly ilyenkor. Az életet, az éveinket arra kaptuk, hogy fejlődjünk. Ha ebben az évben nem fejlődtem semmit, akkor nem igazán mondhatom nyugodt szívvel, hogy megérdemeltem. Ugyanakkor az is ilyenkor dől el, hogy milyen nagy döntések, fordulatok várhatóak a következő évben

A következőkben Szántó-Várnagy Binjomin Zeév gondolatait olvashatjátok Ros Hásáná kapcsán.
Miről emlékezünk meg Ros Hásánákor?

Érdekes módon az egyik megnevezés, amivel a zsidó újévet illetjük, Jom Házikáron, azaz emlékezés napja. Három különleges áldást mondunk el ezen az ünnepnapon, ezek egyike az “Emlékezések” (zichronot) nevet kapja. Lényegében az áll benne, hogy ez az a nap, amikor az Örökkévaló megemlékezik minden cselekedetünkről, amiket ebben az évben (és egész életünkben) tettünk. Persze Ő mindig mindenre emlékezik, csak mi erre képtelenek vagyunk a véges agyunkkal, ezért ezt a napot jelölte ki arra, hogy visszaemlékezzünk. Tehát lényegében minden emlék a felszínre kerül a Teremtő előtt, és ezért mi is visszaemlékezünk saját személyes múltunkra, hogy az életünket teljes egészében láthassuk, és világossá váljon, merre tartunk.

 
Mit jelent számodra az ünnep?
Számvetést az elmúlt évről. Meg kell kérdezni magamtól, hogy mivel vagyok most előrébb mint tavaly ilyenkor. Az életet, az éveinket arra kaptuk, hogy fejlődjünk. Ha ebben az évben nem fejlődtem semmit, akkor nem igazán mondhatom nyugodt szívvel, hogy megérdemeltem. Ugyanakkor az is ilyenkor dől el, hogy milyen nagy döntések, fordulatok várhatóak a következő évben. Most kell ezeket végiggondolni, és az Örökkévaló elé tárni: én ilyen jövőre gondoltam, szeretném, ha Te is támogatnád. Ezekben a napokban az időn kívülre kerülünk, és megpróbálunk érettebb szemmel tekinteni saját magunkra.
BZ
Miben különbözik a zsidó és a polgári Új Év?
Közös pont lehet, hogy a Talmud szerint “minden a kezdet szerint megy”: amilyen az első nap, olyan lesz a többi, ezért megpróbáljuk ezt az első napot minél emelkedettebben tölteni, hogy minél jobbak lehessünk az új évben. Ezzel szemben a polgári új évben az a megfontolás, hogy minél boldogabbak, önfeledtebbek, vidámabbak legyünk, ezért töltik úgy az utolsó napot, ahogy. A boldogság ugyan nálunk is fontos, mi mégsem “boldog új évet”, hanem “jó új évet” (sáná tová) kívánunk – egy kicsinek tűnő, de jelentős különbség. Mi jobb emberek akarunk lenni, ezért nekünk ez az időszak a tesuvá, azaz megtérés jegyében zajlik. A polgári újévben egyébként sajnálatos, hogy míg a boldogságot jelölik meg fő célként, sajnos elég sokan vannak, akinek éppen ez az időszak igencsak nyomasztó hangulatban telik el. Ezzel szemben nálunk ez az az időszak, amikor még azok is megéreznek valamit a spiritualitásból, akik egész évben nem járnak zsinagógába.
Milyen különleges szokásaink vannak ilyenkor?
A legjellegzetesebb szokás a sófár (jellemzően kos szarvából készült kürt) fújása. A zsinagógában 100 fújást hallgatunk, aminek elsődleges célja, hogy felébressze a lelkeket a megtérésre. A szabály az, hogy teljes csendben kell hallgatni a sófárt, ami igen jól rá tud segíteni a kívánt hatás elérésére. Egyébként időben az egyik leghosszabb ideig tartó ünnepi ima az aznapi reggeli imarend (a Kazinczy utcában nem kevesebb mint 7 órát prognosztizálnak), ráadásul két napos az ünnep. Ez sokkhatásként érheti azt, aki erre nem számít (ahogy ez velem történt néhány évvel ezelőtt), viszont hosszútávon megszokható, sőt, élvezhető, a sok kellemes közösen énekelt, hangulatos imadallamnak és a viszonylag egyszerűen követhető struktúrájú csendes, hosszú imának köszönhetően. Ima után szokás (de nem kötelező) az ún. táslich, a vízpartnál mondott rövidebb, prófétai könyvekből származó idézet, és persze az ünnepi lakoma, mint minden zsidó ünnepen. Szokás még ilyenkor mézbe mártott almát enni, hogy édes legyen az új év. Van, aki ezt úgy magyarázza, hogy ahogyan a méz képes arra, hogy édessé, élvezhetővé tegye azt, ami esetleg nem az, ugyanúgy az új évben is várhatnak ránk nehéz idők, kellemetlenségek, és szeretnénk, ha ez “meg lenne édesítve”, azaz ha képesek lennénk pozitívan hozzáállni az esetleges nehézségekhez is.
A zsblog.hu szerkesztősége ezzel az írással kíván Sáná Tová Umetukát, azaz egy édes és jó esztendőt!!!
A binjomin.hu honlapon Binjomin tanításait olvashatod, láthatod!