A napjainkban Spanyolországban élő zsidók számát 11 000 és 18 000 közöttire becsülik. A helyi zsidóság legnagyobb része a fővárosban, Madridban valamint Barcelonában és Malagában él. Kisebb közösségek működnek többek között Alicantéban, Cadizban, Marbellan, Majorcán, Valenciában, Sevillajában. A modern Spanyolország zsidósága leginkább Marokkóból, a Balkánról (az 1991-ben kitört Délszláv-háború miatt), valamint Latin Amerikából (különös sokan Argentínából és Venezuelából) érkezett.

Zsidó iskola három helyen is található az országban, Madridban, Barcelonában és Malagán. De több kisebb közösség is szervez vasárnapi oktatásokat, Talmud-Tórákat gyermekeknek.

Az országba látogató turisták számára Andalúziában leginkább a zsidó “Aranykorhoz” kapcsolódó nevezetességek lehetnek érdekesek. Toledoban Szefárd Múzeum működik, valamint az egykori zsidó negyed is figyelemre méltó, a hajdani zsinagóga épülete jelenleg katolikus templomként funkcionál.

Córdobában Maimonidesz (Rámbám) zsinagógája kereshető fel (ma már sajnos ez sem zsidó vallási célokat szolgál).

Spanyolországban összesen 17 városban található zsinagóga (nem mindegyik működik rendeltetésszerűen).

A barcelonai zsidónegyedet El Call-nak (a héber káhál, azaz közösség szóból ered) nevezik. Számos épületen fedezhetünk fel héber betűket a mai napig, továbbá kóser hentes- és  étterem is működik a negyedben. Érdemes ellátogatni az egykori zsinagóga épületébe (kis múzeum is található benne), mely állítólag az egyik legrégebbi kontinensünkön. A katalán fővárosban zsidó emléknek számít a Montjuic, mely szó szerint zsidó hegyet jelent. A nagyszerű kilátáson kívül ma már csak egy holokauszt emlékmű található itt.

A ma már nem működő zsinagóga Barcelonában

A Barcelonától 100 kilométerre található Gironában zsinagóga, valamint a Zsidó Kultúra Katalán Múzeuma, Zsidó Történeti Múzeum, a Szefárd és Kabbalista Tanulmányok Intézménye, valamint könyvtár található itt, melyben középkori zsidó iratokat olvashatunk.

A katalán fővároson kívül Madridban kóser étterem, bolt és kávézó található, Gibraltárban is működik kóser vendéglő.

A hurrá nyaralunk korábbi részei:

Olaszország, Horvátország, Montenegró és Szerbia