November utolsó hétvégéjén Demeter Szilárd, író, a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) igazgatója olyan mondatot írt le, mely megbocsáthatatlan.. Amikor a zsblog.hu elindult 6 évvel ezelőtt, megfogadtam, hogy két dologról nem fogok írni, az egyik a politika, a másik az antiszemitizmus. Demeter Szilárd mondata azonban kiverte nálam is a biztosítékot.

Felháborító, undorító és megemészthetetlen, hogy egy Múzeum igazgatója relativizálja a holokausztot! Jelentem ki szociológusként és magyar zsidóként. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy két holokauszt-túlélő nagymamám a mai napig köztünk van, azonban dédnagyszüleim közül négyen a vészkorszak áldozatai lettek, ketten pedig túlélték a XX. század legnagyobb megpróbáltatását.

Nem, nem lehet bizonyos dolgok mellett szó nélkül elmenni. Demeter Szilárd hiába vonta vissza borzalmas szavait, attól még egy adott pillanatban úgy látta, hogy valamiért le kell írnia. Elfogadhatatlan! Amennyiben tényleg ezt gondolja, azzal arra céloz, hogy jelenleg egész Európa diktatórikus rendszerben “él”. Ezzel azt is elismeri, hogy Hazánkban nem működik a demokrácia. Nem, nem vagyunk Soros György (aki egyébként zsidó származású) gázkamrái. Nem, nem történnek tömeges, értelmetlen embermegsemmisítésék napjainkban. Nem, nincs szervezett élettől való megfosztás! Nem, nincsenek gázkamrák!!! Nem lehet a holokausztot relativizálni! Nem lehet az, hogy a XXI. században bűnbakként felhasználnak valakit arra, hogy mindent, ami esetleg rossz, ráfogjanak.

Sok mindenben liberális nézeteket vallok. Elfogadom, próbálom megérteni hogyha valaki nem szereti a zsidókat. Elfogadom, hogyha valaki vélt okok miatt emberek egy csoportját nem kedveli, bár nem tudok vele azonosulni. Mindenki életében léteznek olyan személyek, akiket nem kedvel, de ez a mondat annyira lekicsinylő és gőgös, amit normális ember nem engedhet meg magának! Nem lehet összehasonlítani a mai állapotokat azzal, ami az 1930-as, 40-es években történt!!! NEM LEHET!!!

Demeter Szilárd átlépett egy határt, mellyel megsérti a holokauszt áldozatait (az ő emléküket), túlélőit és azok leszármazottait…. Így személy szerint engem és az egész családomat is! Követelem, hogy D.Sz. mihamarabb kérjen elnézést és vonuljon vissza közéleti pozícióitól!! Nem kérünk az új típusú antiszemitizmusból!!!

Miklós Dóri